Kivezeti a kormány az üzemanyagok hatósági árát

gazdaság
2022 december 06., 21:38
comments 155

A kormány a Mol javaslatára megszünteti az üzemanyagár-stoppot - ezt jelentette be Gulyás Gergely a Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával kedd éjszaka tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján. A lépés 23 órától életbe is lép, onnantól a Mol kutakon 641 forint lesz a 95-ö benzin és 699 forint a dízel literenkénti ára. A piaci ár adott és egységes, vagyis senki sem kaphat a továbbiakban a piaci árnál alacsonyabban üzemanyagot, a taxisokkal, mentősökkel, fuvarozókkal sem kivételeznek.

Gulyás Gergely elmondta, hogy Orbán Viktor hazautazott Albániából, hogy részt vegyen a döntésben, és aláírja az árstop kivezetéséről szóló rendeletet. A miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a hétfőn életbe lépett uniós olajszankciók miatt alakultak ki ellátási problémák az üzemanyag-ellátásban, és emiatt nem tudja a Mol ellátni import nélkül a magyar keresletet. Hernádi Zsolt azt mondta, a Mol eddig bírta, nem tudja tovább biztosítani az ellátást, elment a falig.

A Mol elnök-vezérigazgatója szerint muszáj visszahozni az importot, azért is, mert február 5-én a szankciók újabb szakasza lép majd életbe, amikor Oroszországból már nem érkezhet majd dízel az európai piacra. Az orosz dízel az európai kereslet tíz százalékát biztosította, ez ki fog esni. Ráadásul a Mol pozsonyi finomítója sem exportálhat majd onnantól orosz olajból előállított termékeket. Ez azért veszélyeztetné a magyar ellátást, mert a hazai keresletet csak a százhalombattai finomítójából nem tudja ellátni a Mol, ahhoz az üzemanyag nagyjából 30 százalékát Szlovákiából kell behoznia. Februártól viszont ezt megnehezítenék a szankciók.

Hernádi arról is beszélt, hogy a Barátság kőolajvezetéken a mai napig akadozik a szállítás. Ezért is vissza kell állítani az importot, hogy fel lehessen tölteni a készleteket.

Hölgyeim és uraim, nem jó, hogyha drága valami. De annál sokkal rosszabb, ha nincs valami - mondta Hernádi, aki szerint ahhoz, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt káosz elcsituljon, muszáj megtenni ezt a lépést. Az import nem fog egyik pillanatról a másikra visszaállni, de remélhetőleg jövő év elejére már biztosabb lábakon áll majd az ellátás. Úgy látja, idővel helyre fog állni a piac, a "sokkszerű vásárlási kedv" megszűnik, vagyis nem fognak az emberek pánikszerűen vásárolni.

Hernádi Zsolt újságírói kérdésre azt mondta, hogy az ársapkát a szankciók miatt vezették be, és a szankciók miatt is lett tarthatatlan. Gulyás Gergely erre rákontrázott, mondván, hogy az orosz agresszióra adott uniós reakciók miatt emelkedett az energia, így az üzemanyagok ára is, erre volt reakció az ársapka. Érdekes felidézni, hogy a kormány 2021 novemberében vezette be az üzemanyagokra vonatkozó hatósági árat, Oroszország pedig 2022 februárjában támadta meg Ukrajnát.

photo_camera Gulyás Gergely

Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt is mondta, hogy az ársapkáknak addig van értelmük, amíg nem vezetnek áruhiányhoz. Ha tartós és általános hiányhoz vezetnek, akkor értelmüket vesztik. Mint mondta, minden árstop káros a gazdaságra, a kérdés, amit a kormánynak mérlegelnie kell, hogy a családok segítése vagy hogy a gazdaságnak okozott kár a fontosabb tényező. Gulyás szerint a kormány az üzemanyag-sapkát addig tartotta fenn, amíg lehetett. A magyar családok érdekét a sapka bevezetése szolgálta, és amikor majd holnaptól drágábban tudnak csak tankolni a magyar állampolgárok, akkor értékelik majd, hogy 13 hónapon át az EU legolcsóbb üzemanyagát tudta garantálni a kormány. Összességében tehát jó döntés és siker volt az üzemanyagár-stop, de a szankciók miatt már nem fenntartható. Gulyás szerint viszont holnaptól is a legolcsóbbak között lesznek a magyar üzemanyag-árak Európában.

Ami a cukrot és más termékeket illeti, Gulyás szerint a kormány folyamatosan figyeli a helyzetet, hogy nem alakul-e ki általános hiány, és ez alapján mérlegeli, hogy fenntartja-e a hatósági árakat.

A Telex kérdésére Hernádi azt mondta, hogy már a nyár közepén olyan volt a helyzet, hogy vagy ki kellett volna vezetni az ársapkát, vagy a stratégiai tartalékokhoz kellett hozzányúlni, a kormány akkor az utóbbi mellett döntött. Arra nem válaszolt, hogy ezzel ő akkor egyetértett-e vagy sem, mert szerinte erről nem ő dönt, ez egy politikai döntés.

Arra a kérdésre, hogy bevezethetnek-e még újabb ársapkákat, vagy visszavezethetnek-e kivezetett stoppokat, például az üzemanyagra, Gulyás Gergely azt mondta, "soha ne mond, hogy soha". Mindazonáltal azt hozzátette, reméli, hogy egész Európa rájön majd, hogy az energiahordozókra kivetett szankciók miatt emelkednek az árak, és ennek megfelelő lépéseket tesznek, és akkor nem lesz szükség hatósági árak bevezetésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.