Megelégelték az egyik lengyel kórházban felszolgált ételek minőségét, és hoztak egy szakácsot Franciaországból

Egészségügy
2022 december 06., 09:54
comments 21

A lengyel kórházakban a betegek számára kiosztott ételek a magyar kórházi ételekhez hasonlóan tudják kiverni a biztosítékot, legalábbis az NFP oldala szerint, amely azt írja, vannak külön oldalak is, ahol ezeket a kórházi ételeket dokumentálják.

Amik ilyenek:

link Forrás

Vagy ilyenek:

link Forrás

A nyugat-lengyelországi Bolesławiec egyik kórházában most szeretnének változtatni a helyzeten, emiatt felvettek egy szakácsot, aki korábban évtizedekig dolgozott Franciaországban, mellé pedig közel 600 000 zloty értékben vásároltak új konyhai berendezéseket is.

A kórházban nemrég járt a lengyel közszolgálati tévé is, beszámolójuk szerint pedig épp sütőtöklevest, gulyást, illetve brokkolis, csirkés rigatonit szolgáltak fel. A menüt az osztrák és lengyel származású Klaudiusz Kędzierski séf készítette, aki az elmúlt évtizedekben Franciaországban, Bordeaux környékén dolgozott.

link Forrás

A beszámolók szerint nemcsak az ételek minőségén, de azon is szeretnének változtatni, hogy a betegek kiegyensúlyozottan táplálkozhassanak, ami a kórház szerint segíti a felépülésüket. Illetve mostantól választhatnak vegetáriánus vagy vegán ételek közül is.

Egy 2009-es jelentés szerint a lengyel kórházakban felszolgált ételek „gyakran rossz minőségűek”, nem túl táplálóak és előfordul, hogy „veszélyes baktériumokat tartalmaznak”, magyarul romlottak. 2018-ban is hasonló állapotokat jelentettek, illetve kifogásolták, hogy az ételek „alacsony tápértékűek” illetve „magas zsír- és sótartalmúak”.

2022 elején a lengyel egészségügyi minisztérium tervezetet tett közzé a kórházi ételek minőségét javító új táplálkozási és minőségi követelményekről. Erről jelenleg is folyik egy nyilvános konzultáció, mert az intézkedések erősen megdobnák a költségeket.

Az nem derült ki, hogy a Bolesławiecben található kórház miből finanszírozta az étkezés fejlesztését. (NFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.