A katolikus püspökök azt hangsúlyozzák, milyen nehéz helyzetbe hozza őket a tanáraik engedetlensége

oktatás
2022 december 07., 12:36
comments 19

„A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaiként a sajtóból értesültünk egyes egyházi iskolák tanárainak polgári engedetlenségre hívó kezdeményezéséről. A munkavégzés megtagadása vagy felfüggesztése munkáltatóként is nehéz helyzetbe hozza az egyházi fenntartókat, hiszen felelősséggel tartoznak azon szülők felé, akik rájuk bízták gyermekeiket, illetve az állam felé is el kell számolniuk, hiszen teljesíteniük kell a köznevelési szerződésekben vállalt kötelezettségeiket” - így kezdődik az MKPK szerdai közleménye.

Ezután teszik hozzá az iskolafenntartóként 14 ezer pedagógusért felelős püspökök:

„Tisztában vagyunk az oktatás és a pedagógusok jelenlegi nehéz helyzetével, azonban továbbra is a tárgyalásos megoldást részesítjük előnyben, és elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy a pedagógushivatás megerősödjön, társadalmi presztízse emelkedjen.”

A minden katolikus intézmény felett befolyással bíró MKPK a választásokig kivárt, és csak utána fogalmazott meg óvatos jelzéseket arról, hogy nincs minden rendben a katolikus iskolákban sem: „tudjuk, hogy a heti óraszám-terheik magasak, valamint aggodalommal figyeljük az egyre növekvő pedagógushiányt is” - írták májusban, és megígérték, hogy a problémák megoldása érdekében felveszik a kapcsolatot a kormánnyal. Amikor októberben rákérdeztem, mire jutottak, semmilyen konkrétumról nem tudtak beszámolni. Most azt írták, hogy „a Püspöki Konferencia képviselői révén folyamatosan részt vesz többek között a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács, a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal, a Szakképzési Innovációs Tanács és a Köznevelési Tudományos Tanács munkájában, és javaslataival segíti ezen testületeket. A Püspöki Konferencia a Katolikus Pedagógiai Intézet segítségével a jövő év elejére országos szakmai tanácskozást kíván szervezni a témában.”

Egyházi iskolában tanító, a tiltakozásokban részt vevő pedagógust kérdeztem, hallották-e a kormánnyal folytatott tárgyalások hírét, de szerinte a belsős infók pont arról szólnak, hogy nincsenek érdemi egyeztetések.

„Mindenki, aki kicsit is érti a valóságot, világosan látja a közlemény szövegének ürességét. Arra jó, hogy a bizonytalanokat még jobban elbizonytalanítsa, de senki nem hiszi, hogy bármilyen valódi lépést tesznek a püspök atyák” - mondta a katolikus tanár.

A püspökök azzal zárják soraikat: „Nem mondunk le az oktatás és a pedagógusok általunk is ismert, nehéz helyzetének jelzéséről, hanem ebben a légkörben is kiállunk vállalt hivatásuk és a jogkövető, felelős állampolgári magatartás mellett.”

A Piarista Gimnázium tanárainak felhívása, amelyre a közlemény reagál, ugyanakkor pont azt a részt emeli ki a katolikus tanításból, a katekizmusból, amely szerint igazolható a polgári hatóságokkal szembeni engedetlenség az erkölcsi rend védelmében.

Cím feletti kép: MKPK/Facebook

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.