A katekizmusra hivatkozva buzdítanak polgári engedetlenségre a híres katolikus iskola tanárai

oktatás
2022 december 06., 14:46
comments 8
Tanárballagás: egyházi iskolák pedagógusai tüntetnek a bazilika előtt 2022. novemberében
photo_camera Egyházi iskolák tanárai tüntetnek Fotó: Németh Dániel/444

„Az állampolgárt lelkiismerete kötelezi arra, hogy ne engedelmeskedjék a polgári hatóságok előírásainak, amikor ezek ellenkeznek az erkölcsi rend követelményeivel, a személyek alapvető jogaival és az Evangélium tanításával. A polgári hatóságokkal szembeni engedetlenséget - amikor a hatóságok követelései ellenkeznek a helyes lelkiismerettel - az Isten szolgálata és a politikai közösség szolgálata közötti megkülönböztetés igazolja.”

Az idézet a római katolikus egyház tanításait összefoglaló Katekizmusból való, és a budapesti Piarista Gimnázium tanárai hivatkoznak rá. A 18 pedagógus közös közleménye szerint a pedagógusok sztrájkjogának májusi ellehetetlenítése az oka annak, hogy valódi munkabeszüntetés az oktatásban csak polgári engedetlenség útján lehetséges. „Legnagyobb tiszteletünket érdemlik azok a bátor kollégák, akik ezt eddig is vállalták. Szolidaritásunkat fejezzük ki mindazokkal, akiket az igazság miatti bátor kiállásukért retorzió ért” - utalnak a nyolc tanárra, akiknek a kirúgása után újabb tüntetések kezdődtek.

link Forrás

Tegnapi adatok szerint mintegy száz iskola majdnem ezer tanára készül munkabeszüntetésre csütörtökön, és már ötvennél is több iskola csatlakozott a diákok felhívásához, hogy aznap kezdjenek ülősztrájkba.

„A múlt héten elbocsátott nyolc kolléga esete sürgetően világít rá arra, hogy az oktatásban közös, egységes, határozott kiállásra van szükség. Nem engedhetjük, hogy ebben a helyzetben az állami és egyházi fenntartású intézmények pedagógusait szembeállítsák egymással. A világnézeti és stílusbeli különbségeket félretéve együtt kell a közös célért, az oktatás felemelkedéséért kiállnunk” - írják annak a Piarista Gimnáziumnak a tanárai, amely évszázados hagyományai mellett arról is híres, hogy a fideszes elit gyerekei közül sokan jártak és járnak ide.

„Az elbocsátások indoklásában a diákok érdekére és jogaira hivatkozni álságos. A diákok érdekét leginkább éppen az oktatás jelenlegi állapota sérti. Azok, akik ennek reformjáért emelnek szót, és a legvégső eszközzel, munkabeszüntetéssel tiltakoznak, hosszú távon a diákok érdekét szolgálják” - írják közleményükben, amelynek végén

arra biztatják „az egyházi fenntartású intézmények pedagógusait, hogy a december 8-ára hirdetett országos munkabeszüntetéshez polgári engedetlenséget vállalva csatlakozzanak!”

Tegnap és ma szünetelt a tanítás a szintén nagy hagyományokkal rendelkező Fasori Evangélikus Gimnáziumban, mert 24 tanár vett részt polgári engedetlenségben. A Gödöllői Református Líceum tantestületének nagy része, köztük hittantanárok és az iskolalelkész is aláírta „az elmúlt napok oktatásirányítási lépései” elleni tiltakozást. Nyilatkozatukban a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium tanárait idézik, akik a kirúgások után azt írták: „Ezen eljárás kizárólag a jog betűjére hivatkozik s nem veszi figyelembe a jog szellemét, amely lehetővé tenné az igazi szabadság megvalósulását és a valódi értékek átadását.”

Címlapi kép: Posta István, a Piarista Gimnázium tanára a Tanárballagáson, Németh Dániel/444.hu

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.