A katolikus püspökök is tisztában vannak pedagógusaik „nehéz helyzetével”

oktatás
2022 október 06., 19:04
comments 18
Egyházi iskolák tanárainak polgári engedetlensége 2022. március 1-én
photo_camera Egyházi iskolák tanárainak polgári engedetlensége 2022. március 1-én Fotó: Szász Zsófi/444

A katolikus egyház az állam után a második legnagyobb iskolafenntartó, az idei tanévben „köznevelési és szakképzési intézményeiben, nappali képzésben több mint 140 ezer diák kezdte meg tanulmányait. További 2500 diák esti tagozaton tanul. Fejlődésüket több mint 14 ezer pedagógus áldozatos munkája teszi lehetővé” - írták a tanév kezdetén.

Március elején az egyházi iskolák pedagógusai közösen vettek részt polgári engedetlenségben. A Móricz Zsigmond körtéren sorakoztak fel egy bibliai idézet mögött, és közösen énekeltek egy keresztény dalt. Akkor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kérdéseinkre közleménnyel reagált, amelyben kijelentette: „a katolikus egyházmegyei fenntartók a hangulatkeltést nem tartják célravezetőnek, különösen nem a választási kampány idején. A követelések helyett minden esetben a tárgyalásos megoldást részesítik előnyben.”

A katolikus püspökök csak a választások után vették a bátorságot, hogy a problémákról beszéljenek. Májusi közleményükben már elismerték az iskoláikat is érintő bajokat: „Tudjuk, hogy anyagi és ezzel együtt társadalmi megbecsülésük nincs arányban azzal az értékes munkával, amit végeznek. Tudjuk, hogy a heti óraszám-terheik magasak, valamint aggodalommal figyeljük az egyre növekvő pedagógushiányt is. Ezen terhek enyhítése érdekében, megalakulása után felvesszük a kapcsolatot az új ágazati irányítással és tárgyalások útján kívánjuk közösen keresni és megtalálni a megoldásokat.”

Tisztában vannak

A tanárok és diákok tízezreiért felelős püspökök nem szólaltak meg a legnagyobb tanártüntetés napján, ezért azt is megkérdeztem tőlük, hogy milyen eredményekre jutottak a kormánnyal folytatott tárgyalásaikon.

Csütörtök esti válaszában a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkársága azt írta: „Tisztában vagyunk a köznevelés jelenlegi, illetve pedagógusaink nehéz helyzetével, hiszen fenntartóink részesei a nevelő-oktató munka mindennapjainak is. Munkatársaink jelzik, hogy ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek iskoláinkban, mint az állami fenntartású intézményekben. Tárgyi és anyagi körülményeik megegyeznek a világi intézményekben dolgozó kollégáik lehetőségeivel.”

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a felsőoktatási intézményfenntartókkal megkötendő szerződések ünnepélyes aláírásán a Karmelita kolostorban 2022. március 29-én
photo_camera Veres András, az MKPK elnöke és Palkovics László miniszter a felsőoktatási intézményfenntartókkal megkötendő szerződések aláírásán 2022. március 29-én Fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely/MTI/MTVA

Ami a kormánnyal folytatott tárgyalásokat illeti, a püspökök természetesen nem tudnak komoly eredményekről beszámolni, hiszen ilyenek nem voltak. De folytatják a próbálkozást:

„Azt is látjuk, hogy tovább nehezíti a megoldást a háború okozta súlyos gazdasági helyzet. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia mindezek ismeretében szakmai államigazgatási szinten jelezte és jelzi az általunk is érzékelt nehézségeket. Ugyanakkor továbbra is hisszük, hogy részünkről a problémák megoldására vonatkozó alternatívák keresése, felmutatása, valamint a folyamatos párbeszéd tudja előre vinni a folyamatot a helyzet megoldásáig.”

Mindenkinek legyen joga

Arra is rákérdeztem, hogy mit üzennek fenntartóként azoknak a tanároknak, akik a polgári engedetlenséget választották? És mit üzennek a diákjaiknak, akik tüntetnek értük? Próbáltak-e bármilyen módon nyomást gyakorolni az iskolák igazgatóira, tanáraira, hogy ne vegyenek részt tiltakozásokban?

Ezekre a kérdésekre külön nem válaszoltak a püspökök, helyette ezt az óvatosan egyensúlyozó megfogalmazást választották:

„A katolikus egyházmegyei fenntartók minden esetben az Alaptörvénnyel, illetve a hatályos jogszabályokkal összhangban álló intézményi működés mellett elkötelezettek. A jelenlegi helyzetre is igaz, hogy az Alaptörvényben és a jogszabályokban rögzített jogok nem sérülhetnek, érvényes ez a pedagógusokra, de érvényes ez az általunk nevelt-oktatott gyermekek tanuláshoz való alapjogának érvényesülésére is, ahogyan a gazdasági és társadalmi élet minden más területére is.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.