A katolikus püspöki kar a választások után eszmélt rá, hogy nincsenek megbecsülve a pedagógusok

oktatás
2022 május 20., 15:15
comments 10

Miután az emberibb munkafeltételeket évek óta hiába követelő tanároknak gyakorlatilag megtiltották a sztrájkot, sokan polgári engedetlenségbe kezdtek év elején. Az egyházi iskolák február végén külön eseményt is szerveztek a Móricz Zsigmond körtérre, ahol közösen énekelték: „Az Úr velünk, kicsoda ellenünk, rettegést nem ismerünk. / Jobb az Úr ereje énnekem, jobb is, mint az emberé.”

Fővárosi és vidéki egyházi iskolák 137 dolgozója vett részt az akcióban, további 203 pedagógus pedig támogatóként iratkozott fel.

link Forrás

Előző nap a 444 kérdésére reagálva a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményt adott ki, amelyben mint fenntartók jól helyretették a tanáraikat: „A katolikus egyházmegyei fenntartók a hangulatkeltést nem tartják célravezetőnek, különösen nem a választási kampány idején. A követelések helyett minden esetben a tárgyalásos megoldást részesítik előnyben.”

A kormánynak kellemetlen témát az előzékeny főpapok csak a választás után vették elő, addig nem reagáltak rá érdemben.

A pedagógusaiknak írt, május 17-ei keltezésű levélben már elismerik, hogy komoly anyagi és munkaszervezési problémák vannak, és tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal ezek megoldására. Az MKPK négyfős vezetésének - Veres András, Udvardy György, Erdő Péter és Székely János - levele a 444-hez is eljutott, ez áll benne:

„Katolikus intézményfenntartóként mindannyian jól ismerjük az egyházi iskolákban rejlő számtalan lehetőséget, tiszteljük és elismerjük a pedagógusok által végzett, szerteágazó oktatónevelő munkát. Tisztában vagyunk ugyanakkor pedagógusaink nehéz helyzetével is.

Tudjuk, hogy anyagi és ezzel együtt társadalmi megbecsülésük nincs arányban azzal az értékes munkával, amit végeznek. Tudjuk, hogy a heti óraszám-terheik magasak, valamint aggodalommal figyeljük az egyre növekvő pedagógushiányt is. Ezen terhek enyhítése érdekében, megalakulása után felvesszük a kapcsolatot az új ágazati irányítással és tárgyalások útján kívánjuk közösen keresni és megtalálni a megoldásokat.

Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy a pedagógus hivatás megerősödjön, társadalmi presztízse emelkedjen, ezért a tárgyalásos megoldások híveként a legmagasabb szinten fogjuk intézményeink, pedagógusaink érdekeit képviselni.”

Az MKPK vezetői, Erdő Péter (balra) és Veres András (jobbról a második) Orbán Viktor eskütételén
photo_camera Az MKPK vezetői, Erdő Péter, Udvardy György és Veres András Orbán Viktor eskütételén Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A Szemlélek keresztény portál szerint nem volt még rá példa, hogy az MKPK közös levelet írt volna minden egyházi iskolában dolgozó tanárnak.

A területért mostantól felelős miniszter, Pintér Sándor parlamenti meghallgatásán azt mondta a tanárbérekről: „Nem ígérek semmit, és azt betartom”. Hozzátette azért, hogy figyelembe veszik a célkitűzések megvalósítását. A polgári engedetlenséget nem tudja elismerni Pintér, aki szerint „a rend az alapja mindennek”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.