Évek óta röhögnek a németek mozgalmon, ami puccsra készült, miközben ők egyre radikalizálódtak

külföld
2022 december 7., 15:48
comments 28

Németországban egy szélsőjobboldali és volt katonákból álló csoport, a Reichsbürger puccskísérletet tervezett, hogy átvegye a német kormánytól a hatalmat. A Reichsbürger mozgalom évek óta nemzeti gúnyolódás tárgya, miközben a biztonsági szolgálatok egyre nagyobb aggodalommal figyelték, ahogy a mozgalom egyre inkább radikalizálódik és veszélyesebbé válik.

A Reichsbürger tagjai nem ismerik el a háború utáni német államot, és elutasítják a kormány tekintélyét. Neve ellenére azonban ez nem egy szervezett nemzeti mozgalom, hanem sokkal inkább az országban szétszórt kis csoportok és egyének, akik egységesen hisznek ebben az ideológiában.

A tagok között vannak olyanok, akik saját valutát és személyi igazolványt is nyomtatnak maguknak, és saját autonóm állam létrehozásáról álmodoznak. Például az év elején egy magát Német Királyságnak nevező csoport vásárolt két földterületet, amelyen saját államot szándékoztak létrehozni.

Mások meg nem fizetnek adót az államnak, és szándékosan terhelik túl a közigazgatási rendszereket például azzal, hogy nagy mennyiségben küldenek nekik - sokszor abuzív - leveleket.

Sokuknak fegyvere is van, de nem minden esetben van rá engedélyük. 2016-ban volt is ebből incidens, ugyanis az egyik tag lelőtt egy rendőrt, miközben éppen rajtaütöttek a fegyverraktárukon. Ezután a német hatóságok több mint ezer fegyvertartási engedélyt vontak vissza a tagoktól, de elvileg még mindig legalább 500-an rendelkeznek érvényes fegyvertartási engedéllyel. Kormányadatok szerint a Reichsbürger és egy hasonló csoportosulás, a Selbstverwalter 2021-ben több mint 1000 szélsőséges bűncselekményt követett el, ami a 2020-as szám duplája.

A Reichsbüreg ideológiájában hívő nagyjából 21 ezer ember közül természetesen nem mindenki szélsőséges, a tagoknak mindössze 5 százalékáról mondható ez el, viszont 10 százalékuk potenciális erőszaktevő. Egy német összeesküvés-elmélet szakértő, Miro Dittrich szerint a járvány tovább növelte a mozgalom támogatottságát és tovább radikalizálta azt. Tagjaik rendszerint oltásellenesek és vírustagadók. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt