Ha ma megszavazzák, ezentúl nem kell nyelvvizsga a diplomához

POLITIKA
2022 december 07., 05:57
comments 95

Az Országgyűlés idei utolsó tanácskozása 8 órakor kezdődik két javaslat kivételes eljárásban történő tárgyalásával.

Döntenek például arról, hogy január 22-ét hivatalosan is a magyar kultúra napjává nyilvánítsák-e. Az erről szóló javaslatot a fideszes Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára nyújtotta be.

Ugyancsak kivételes eljárásban tárgyalják, azaz a nap folyamán el is fogadhatják azt a fideszes képviselők által kezdeményezett politikai nyilatkozatot, ami a „Magyarország érdekeivel ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról szól”. Az Országgyűlés ebben visszautasítaná a német Bundestag és a holland parlament indítványait, amelyek a Magyarországgal szemben indított kondicionalitási eljáráshoz kapcsolódóan kétségbe vonták a megállapodás komolyságát.

Délután szavaznak a képviselői vagyonnyilatkozati rendszer módosításáról, amit az Európai Bizottság kért a kormánytól.

Döntenek a felsőoktatási törvény módosításáról is, ami alapján a jövőben a diploma megszerzésének nem lesz törvényi feltétele a nyelvvizsga. Ha ezt megszavazzák, azok is megkapják a diplomájukat, akik a képzést már befejezték, és 2021. augusztus 31-e után tettek államvizsgát.

Szavaznak az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról is, melynek főbb elemei közé tartozik a praxiskörzetek állami meghatározása, az ügyeleti rendszerben az állami mentőszolgálat szerepének bővítése és a szakápolási rendszer átalakítása.
Döntenek még a 2021-es zárszámadásról és a 2026-ig szóló ötödik nemzeti környezetvédelmi programról is.
A parlament megválaszthatja a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága elnökét és tagjait, továbbá újraválaszthatja Bándi Gyulát az alapvető jogok biztosa jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesévé.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.