Korrupció miatt hat év börtönbüntetésre ítélték az argentin alelnököt

külföld
2022 december 07., 05:21
comments 2

A 69 éves Cristina Fernandez de Kirchnert „hűtlen kezelés” miatt bűnösnek találták, amiért közbeszerzési szerződéseket ítélt oda egy barátjának. Emiatt hat év börtönbüntetésre ítélték, de nem valószínű, hogy le is kell ülnie büntetését. Ahogy a BBC is írja, egyrészt mert kormánytisztségei révén bizonyos fokú mentességet élvez, másrészt várhatóan fellebbezni fog, ami hosszadalmas lesz.

A hat év börtönbüntetés mellett életfogytig tartó eltiltást kapott a közhivatali munkák gyakorlásától, de folytathatja alelnökként, amíg ügyét tárgyalják.

photo_camera Fotó: LUIS ROBAYO/AFP

Az ügyészek egyébként 12 évet kértek rá, amiért egymilliárd dollárnak megfelelő összeggel károsította meg az országot egy bűnszervezet irányításával, melyen keresztül jogellenesen egyik barátjának és szövetségesének ítéltek oda 51 útépítési közbeszerzést.

Fernández szerint az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak, az ítélet előtt pedig azzal vádolta az ügyészeket, hogy hazudtak és rágalmazták őt.

Lázaro Báezt, egy építőipari cég tulajdonosát – a közbeszerzések nyertesét – szintén hat év börtönbüntetésre ítélték. Eljárás indult még tizenegy másik ember ellen. Közülük hetet bűnösnek találtak és három és fél év közötti és hat év közötti börtönbüntetésre ítéltek, hármat szabadon engedtek, egy ügyet pedig elutasítottak.

Szeptemberben, amikor Cristina Fernandez de Kirchner az egyik tárgyalásáról érkezett haza, és támogatóit háza előtt üdvözölte, valaki a tömegben közvetlenül az arcába nyomott egy fegyvert. A fegyvert nem sütötték el, és senki sem sérült meg, a rendőrség pedig letartóztatta a férfit. Sergio Massa argentin gazdasági miniszter „merényletkísérletnek” nevezte az esetet. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.