Őrizetbe vették Peru elnökét

külföld
2022 december 07., 21:26
comments 1

Őrizetbe vették Pedro Castillo perui elnököt – közölte a perui rendőrség.

A karhatalom már „volt elnök”-ként hivatkozott a kongresszus által nem sokkal korábban elmozdított politikusra, aki a nap folyamán elrendelte a törvényhozás feloszlatását. A rendőrség mikroblogján felvételeket is közzétett az őrizetbe vételről.

link Forrás

Az Andina helyi hírügynökség közlése szerint Castillót jelenleg az ügyészség hallgatja ki.

Harmadszorra is el akarták mozdítani az elnököt

Pedro Castillo perui elnök korábban feloszlatta a kongresszust, és új választásokat követelt az elmozdítására indult harmadik törvényhozási kísérlet közepette.

A kongresszus válaszul elutasította az erről szóló elnöki rendeletet és megszavazta, hogy az eddigi alelnök, Dina Boluarte vegye át Castillo helyét. Az elnök elmozdítására a 130 tagú kongresszusban 101 képviselő szavazott 6 ellenében és 10 tartózkodás mellett.

Az andoki ország baloldali államfője a beszédében közölte, hogy estétől éjszakai kijárási tilalmat is elrendel, új szükségkormányt alakított, és felszólította a következő kongresszus képviselőit, hogy dolgozzanak ki egy új alkotmányt.

Castillo azt mondta, időközben rendeleti úton fog kormányozni, és újjászervezi az ország igazságszolgáltatását, rendőrségét és alkotmánybíróságát is. Mindazonáltal közölte, hogy tiszteletben fogja tartani az ország gazdasági berendezkedését a kongresszus feloszlatása idején.

„Válaszul állampolgáraink országos zúgolódására szükségkormány felállításáról döntöttünk, hogy helyreállíthassuk a jogállamiságot és a demokráciát” – mondta Castillo, aki szerint „a kongresszus lerombolta a jogállamot, a demokráciát és a hatalmi ágak közti egyensúlyt”.

A parlamenti képviselők éppen most készültek volna ismét szavazni az elnök elmozdítására irányuló eljárásról. Az ellenzék puccsról beszélt.

A perui kongresszus tagjai egy képen pózolnak a Pedro Castillo elnök felelősségre vonásáról szóló szavazás után Limában 2022. december 7-én.
photo_camera A perui kongresszus tagjai egy képen pózolnak a Pedro Castillo elnök felelősségre vonásáról szóló szavazás után Limában 2022. december 7-én. Fotó: Cris Bouroncle/AFP

A perui gazdasági miniszter és a külügyminiszter a történtekre válaszul benyújtotta a lemondását. „Határozottan elítélem ezt az ön-puccsot” – mondta César Landa külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy Castillo a tudta és támogatása nélkül cselekedett.

Daniel Soria perui főügyész hivatala bejelentette, hogy bűnügyi feljelentést tesz Castillóval szemben „az alkotmány kirívó megsértésének” vádjával.

A perui házelnök azt mondta, senki sem tartozik engedelmességgel egy hatalmat bitorló kormánynak.

A perui alkotmánybíróság elnöke szintén puccsnak nevezte a történteket. A taláros testület vezetője előzőleg javasolta, hogy a kongresszusnak ebben a helyzetben fel kell szólítania Dina Boluarte alelnököt a hatalom átvételére.

Boluarte is puccsnak nevezte és elítélte Castillo döntését a kongresszus feloszlatásáról és a szükségkormány létrehozásáról.

A perui karhatalmi szervezetek, a hadsereg és a rendőrség óva intették Castillót az alkotmány megsértésétől.

Castillo, aki folytonos hatalmi harcban áll a parlamenttel, már az elmozdítására indított harmadik próbálkozással néz szembe, mióta 2021 júliusában megkezdte ötéves mandátumát. Az ügyészség egyébként hat – többségében korrupcióval kapcsolatos – ügyben indított eddig vizsgálatot az államfővel szemben.

A kongresszus a múlt héten felszólította Castillót, hogy a törvényhozó testület előtt válaszoljon a kormányzásra való „erkölcsi alkalmatlanságról” szóló vádakra. Az elnök rágalmazásnak minősítette mindezt. Nemrég a kongresszus megtiltotta az elnöknek, a Csendes-óceáni Szövetség csúcstalálkozójára utazzon Mexikóba, ami miatt az végül elmaradt.

A bejelentések hírére a perui tőzsde több mint 2,5 százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.