Csák minisztériuma szerződést bontott a rejtélyes tanácsadóval

belföld
2022 december 08., 05:26
comments 2

Csák János Kulturális és Innovációs Minisztériuma (KIM) öt hónap után felbontotta a szerződését az Avian Fund Innovációs és Technológiai Tudásközpont Kft-vel, pedig az eredetileg két évre szólt. Az ügyet a Hvg követte. Az ő cikkük alapján írtuk szeptemberben, hogy a minisztérium havi 1,5 millió forintot fizet a cégnek egy meglehetősen furcsa tevékenységért. A szerződés tárgya ez volt:

"A miniszter személyéhez kötődő bizalmi jellegű tanácsadás szakpolitikai és politikai kommunikációs kérdésekben."

Az Avian Fund ügyvezetője és tulajdonosa egy bizonyos Marencsák Kitty, akiről a Hvg annyit tudott kideríteni, hogy egy 30 éves filmproducer, akinek nevéhez egyetlen alkotás, a Most van most című film kötődik.

A KIM nem indokolta a lapnak adott válaszában, hogy miért bontották fel a szerződést, mindenesetre nem járt rosszul a bizalmi jellegű tanácsadással a Kft.

Már az első három hónapban megkereste vele szinte az egész tavalyi (nettó 3,7 milliós) árbevételét – írja a lap. Mindezt úgy, hogy a cég tevékenységi körei között nem szerepel üzletviteli, vezetési tanácsadás, csak a PR, kommunikáció, amit a szerződés hatályba lépésének napján vették fel.

Csák János Pintér Sándor és Lázár János között.
photo_camera Csák János Pintér Sándor és Lázár János között. Fotó: Németh Dániel/444

A Hvg Marencsák férjéről, aki a minisztériumi szerződésben érintett Avian Fund Kft-ben már nem érintett, azt is kiderítette nemrég, hogy kiterjedt, több országot lefedő, de főleg Szlovákiában aktív cégháló áll mögötte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.