Klicsko: „Meg akarnak ölni minket, ukránok nélküli Ukrajnát akarnak”

háború
2022 december 08., 08:28
comments 1

Hétfőn megint rakétázták Kijevet, akár a város fele is áram nélkül maradhat. Ez a legrosszabbkor jön, a városban napok óta fagypont alatt van a hőmérséklet, és a hó is leesett.

A támadás miatt a kijevi lakosok bunkerekbe és a metróállomásokba kényszerültek. Vlagyimir Klicsko, a város polgármestere még egy tájékoztató lapot is készíttetett, amiben szerepel az összes rendelkezésre álló segélyszolgálat áramkimaradás esetére. Három sűrűn nyomtatott oldalon keresztül sorolják a vészhelyzetben is működő, generátorokkal rendelkező szupermarketeket, a postahivatalokat és bankokat.

photo_camera Fotó: Efrem Lukackij/MTI/MTVA

Felsorolják továbbá a 45 földalatti metróállomást, amik menedékhelyként nyitva maradnak, telefon- és internet-töltési lehetőséget biztosítanak, és ahol tippeket adnak a hosszabb áramszünet túléléséhez.

„Ez a legrosszabb forgatókönyvre készült” - mondta Klicsko a Guardiannek. „El kell mondanunk az embereknek, hogy mit kell tenniük, ha a helyzet kritikussá válik, és ha nincs internetük és kapcsolatuk a médiával.”

„Hála a hadseregünknek, tegnap elhárították az összes Kijevre kilőtt rakétát” - mondja Klicsko. „Két hete közel voltunk a teljes áramszünethez. Akkor a hőmérséklet fagypont felett volt, de képzeljük el ugyanezt a helyzetet, ha most történne, amikor kint közel -10 fok van, és nincs áram, víz vagy fűtés. A következmények katasztrofálisak lennének. Akkor szinte az egész város áram nélkül volt. A következő 12 órában éjjel-nappal dolgoztunk, hogy helyreállítsuk az áramellátást” - mondta a polgármester.

„Soha nem számítottunk arra, hogy megpróbálják majd elpusztítani városaink polgári infrastruktúráját. Ez népirtás. Ez terrorizmus” - mondja a polgármester. „Meg akarják fagyasztani a civil lakosságot. Meg akarnak ölni minket, ukránok nélküli Ukrajnát akarnak.”

Vitalij Klicsko egy megrongálódott lakóépület előtt Kijevben
photo_camera Vitalij Klicsko egy megrongálódott lakóépület előtt Kijevben Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

Klicsko minden éjjel máshol alszik, sokszor összemosódnak neki a napok. „De még mindig élek, és nem mindenkinek adatik meg az a kiváltság, hogy egészséges legyen” - mondta.

Nem tudja, hogy mikor ér véget ez a háború, de azt mondja, hogy győzni fognak. A legfontosabb, az a harc motivációja. Az orosz katonáknak nincs igazi magyarázata arra, hogy miért harcolnak. Tehát a pénzért harcolnak.

„Mi készek vagyunk meghalni a családunkért és a gyerekeinkért. Mindannyiunkért. A gyermekeink jövőjéért, a demokráciáért és az emberi jogokért harcolunk. Mert nem akarunk egy Putyin által épített börtönben élni. Ezért a katonáink inkább meghalnak, minthogy megadják magukat". (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.