8 és fél évet kapott az orosz ellenzéki politikus, aki a bucsai háborús bűnökről posztolt

háború
2022 december 09., 14:24
comments 4

„Hamis információk” terjesztése miatt 8 és fél év börtönbüntetésre ítélték Ilja Jasin orosz ellenzéki politikust, aki még májusban több posztban is foglalkozott az oroszok által elkövetett bucsai háborús bűnökkel.

photo_camera Ilja a tárgyaláson. Fotó: YURI KOCHETKOV/AFP

„Jasin negatív hangulatot gerjesztett Orosz Föderáció fegyveres erőivel szemben” - áll a moszkvai Mescsanszkij kerületi bíróság ítéletben. Az ítélet alapja az a közelmúltban bevezetett jogszabály volt, mely szerint az orosz fegyveres erők hiteltelenítése bűncselekménynek számít.

A 39 éves Jasin ahhoz az apró Putyin-ellenes ellenzéki tömbhöz tartozik, melynek tagjai úgy döntöttek, nem hagyják el a várost. „A háború-ellenes hangok hangosabbak és meggyőzőbbek tudnak lenni, ha az ember Oroszországban marad” - mondta korábban az ellenzéki politikus, aki inkább töltene „10 évet rácsok mögött őszinte emberként, mint hogy csendben égjen a szégyentől a kormányod által ontott vér miatt”. Jasint, aki az egyik moszkvai kerület ellenzéki polgármestere volt, korábban több megmozdulásáért is retorzió érte.

photo_camera Fotó: YURI KOCHETKOV/AFP

Az ítélet után Telegram posztban reagált: „Ezzel a hisztérikus ítélettel szeretne megfélemlíteni minket a kormány, de valójában megmutatta a gyengeségét. Az erős vezetők nyugodtak és magabiztosak, csak a gyengék szeretnék mindenkit elhallgattatni, eltörölni minden ellenvéleményt. Szóval ma is csak azt ismételhetem, amit a letartóztatásom napján mondtam: nem félek, és nektek sem kéne.” (TheGuardian, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.