Feljelentést tesz a Nemzeti Bank a DK-s Varju László ellen „rémhírterjesztés” miatt

PÉNZ
2022 december 9., 18:24
comments 8

Feljelenti a Magyar Nemzeti Bank a Demokratikus Koalíció képviselőjét, Varju Lászlót, miután pénteken a párt sajtótájékoztatóján megvádolta Matolcsy György jegybankelnököt és a kormányt, hogy „a magyar emberek félretett pénzéből kísérelheti meg feltölteni az államkasszát”.

A DK-s Varju László pénteken tartott online sajtótájékoztatót „Matolcsy váratlan beismerése igazolta, hogy az Orbán-kormány szemet vetett az emberek bankban őrzött pénzére” címmel. A jegybankelnök ugyanis arról is beszélt hétfőn a parlamentben, hogy a lakosság megtakarításait az energiahatékonysági programokba lehetne forgatni.

Mivel szerinte „az infláció és megélhetési válság megállítására nem volt képes”, az emberek „magánnyugdíjpénztári megtakarításait pedig már einstandolta, mert pénzre volt szüksége”, Varju az eseményen felszólította a kormányt, hogy tisztázza: nem nyúlnak hozzá az emberek bankban őrzött pénzéhez. Varju szerint „a bizonytalanság akár bankpánikot is okozhat”.


A Nemzeti Bank szerint a DK pénteki sajtótájékoztatóján a párt képviselője

szándékosan félreértette Matolcsy szavaités hamis állításokat fogalmazott meg, amelyek „veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat”. Ezért feljelentést tesznek ellene, felszólítják, hogy vonja vissza a nyilatkozatát és a jövőben „tartózkodjon a rémhírterjesztéstől". A jegybank szerint a november végén publikált stabilitási jelentésük is részletesen bemutatja, hogy a magyar bankrendszer ma „robosztus tőketartalékkal" rendelkezik, ezért

„minden más szándékos megtévesztés és rémhírterjesztés" - olvasható a bank közleményében.

Kocsis Máté már napközben fenyegetőzött

Az esemény híre sokaknak, köztük a Fidesz frakcióvezetőjének sem tetszett: Kocsis Máté először közölte, hogy szerinte Varju „rémhíreket akar terjeszteni", és megfenyegette, hogy feljelenti, amennyiben megtartja a sajtótájékoztatót. Majd pár órával a végül megtartott esemény után jött a hír, hogy feljelent minden lapot is, amelyik beszámol a DK sajtótájékoztatójáról. A kormánypárt frakcióvezetője szerint ugyanis

„forint elleni támadást készítenek elő több irányból, melyhez a külföldi megrendelők kérésére a hazai dollárbaloldal is kézzel fogható segítséget nyújt".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt