Kocsis Máté feljelenti azokat a lapokat, amik beszámolnak Varju László sajtótájékoztatójáról

POLITIKA
2022 december 09., 11:58
comments 74

A DK-s Varju László péntek 13 órára hirdetett online sajtótájékoztatót Matolcsy váratlan beismerése igazolta, hogy az Orbán-kormány szemet vetett az emberek bankban őrzött pénzére címmel. A jegybankelnök ugyanis arról is beszélt hétfőn a parlamentben, hogy a lakosság megtakarításait az energiahatékonysági programokba lehetne forgatni:

link Forrás

20 ezer milliárd forintban mérhető a családok pénzügyi megtakarítása Magyarországon. Ebből olyan 8000-8500 milliárd forint van nem látható párnákban, és nem tudom, dobozokban otthon. És 12 ezer milliárd forint van látra szóló betétben a bankoknál. Ezt a 20 ezer milliárd forintot, ezt persze most eszi, rágja, harapja az infláció. Ezt föl lehetne használni. Ha lennének kormányzati programok, amelyek bekapcsolják ezt a 20 ezer milliárdot például az energiahatékonyság keretében indított programokra, energiatakarékosságra, élelmiszeripari termelékenységet növelő programokra, akkor megúsznánk ezt a pénzt.”

Erről beszélne péntek délután a DK képviselője, de a Fidesz frakcióvezetője szerint Varju László rémhíreket akar terjeszteni. „Ezek az állítások egyrészt valótlanok és súlyosan sértik az ország, illetve a magyar állampolgárok érdekeit, másrészt az ilyen rémhírek terjesztése bűncselekmény, melyekkel kapcsolatban a rendőrség már nyomozást indított. Jól látható jelei vannak, hogy a következő időszakra forint elleni támadást készítenek elő több irányból, melyhez a külföldi megrendelők kérésére a hazai dollárbaloldal is kézzel fogható segítséget nyújt” - írta az oldalán Kocsis Máté, majd azzal fenyegette meg Varju Lászlót, hogy büntetőfeljelentést tesz ellene, ha megtartja a sajtótájékoztatóját. És ugyanerre számíthatnak az eseményről beszámoló médiafelületek is. Egyben kezdeményezi, hogy a DK-s képviselőt valamennyi országgyűlési tisztségétől fosszák meg, „ugyanis amit 13 órakor a képviselő úr át kíván lépni, azt úgy nevezik, hogy »vörös vonal« ”.

Ennek ellenére Varju László megtartotta a sajtótájékoztatót, amin arról beszélt, hogy a DK-s árnyékkormány szerint „Matolcsy szavai bizonyítják, hogy az Orbán-kormány a magyar emberek félretett pénzéből kísérelheti meg feltölteni az államkasszát, mert képtelenek az orbáni infláció, megélhetési válság megállítására. Alig több mint 10 éve az Orbán-kormány már einstandolta az emberek magánnyugdíjpénztári megtakarításait, mert pénzre volt szüksége”. Egyben felszólította a kormányt, tisztázza, hogy nem nyúlnak hozzá az emberek bankban őrzött pénzéhez, „mert a bizonytalanság akár bankpánikot is okozhat”.

A rendőrség még a sajtótájékoztató előtt közölte, hogy rémhírterjesztés bűntett elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást: „A jelenleg ismeretlen elkövető vagy elkövetők bankpánik kialakulására alkalmasnak látszó valótlan tartalmú információ(ka)t és üzenete(ke)t tett(ek) közzé informatikai és távközlési eszközökön. A nyomozás során a tanúk kihallgatása, az elkövetői kör azonosítása folyamatban van.” A kormányhoz nagyon közeli Magyar Nemzet szerint az üzenet szövege ez volt: „Gyorsan bankból kivenni a pénzt, otthon széfben tartani, mert »a gazemberek ellopják.«

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.