Kilép egy szenátor a demokrata pártból, de ígéri, nem lesz belőle republikánus

külföld
2022 december 09., 13:46
comments 10

Négy évvel megválasztása után elhagyja pártját Kyrsten Sinema demokrata szenátor. Ezzel a kormányzó párt elveszíti szűk többségét a Szenátusban, de mivel szavazategyenlőség esetén Kamala Harris alelnök szavazata dönt, ez nem hoz jelentős változást az amerikai döntéshozatalban.

Sinema azt mondta, nem csatlakozik a republikánusokhoz, hanem függetlenként kíván politizálni. Az Arizona Republicban megjelent cikkében arról ír, a szigorú pártfegyelem egyre inkább figyelmen kívül hagyja az amerikaiak érdekeit, ő viszont szívesen együttműködik mindkét oldal szenátoraival.

photo_camera Kyrsten Sinema Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

A képviselő többször szembement a demokrata párt fő csapásirányával. Az ő nyomására vették ki Biden elnök klímacsomagjából a fedezeti alapkezelőket és magántőkealapokat érintő 14 milliárd dolláros adóemelést, megváltoztatták a 15 százalékos társasági minimumadó szerkezetét, illetve több milliárd dollárt harcolt ki Arizona állam számára.

Ha most nem is, kilépése később még megváltoztathatja az erőviszonyokat. Egyesek arra számítanak, ha két év múlva elindul párton kívüli jelöltként, azzal a republikánusokat segítheti győzelemhez Arizonában. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.