Amerika egy lépéssel közelebb Biden klímacsomagjához

külföld
2022 augusztus 05., 10:47
comments 3

Úgy tűnik, az utolsó demokrata képviselő is beadta a derekát, így többséget kaphat Joe Biden amerikai elnök klímacsomagja a törvényhozásban, írja a New York Times.

Kyrsten Sinema szenátor nyomására kivették a tervezetből a fedezeti alapkezelőket és magántőkealapokat érintő 14 milliárd dolláros adóemelést, megváltoztatták a 15 százalékos társasági minimumadó szerkezetét, illetve több milliárd dollárt harcolt ki Arizona állam számára. Cserébe támogatni fogja a tervezetet, amire már a másik nagy belső ellenlábas, Joe Manchin is áldását adta.

photo_camera Kyrsten Sinema Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

A törvény elfogadásához minden demokrata képviselő szavazatára szükség van, ezért kellett alakítani a terven, például kapásból inflációcsökkentő törvényre nevezték át. Ha sikerül is egyben tartani a demokrata képviselőket, a republikánusok a filibuster, vagyis az obstrukció intézményével még akadályozhatják az elfogadását.

A képviselők elé kerülő törvény az eredeti, ezermilliárdokat költő és a fosszilis energiával radikálisan szakító tervek nagyon felvizezett változata. Mégis jobb, mint a semmi, előzetes számítások szerint ezzel a csomaggal 2030-ra 40 százalékkal lehetne csökkenteni az Egyesült Államok károsanyag-kibocsátását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.