Amerika egy lépéssel közelebb Biden klímacsomagjához

augusztus 5., péntek 10:47
3

Úgy tűnik, az utolsó demokrata képviselő is beadta a derekát, így többséget kaphat Joe Biden amerikai elnök klímacsomagja a törvényhozásban, írja a New York Times.

Kyrsten Sinema szenátor nyomására kivették a tervezetből a fedezeti alapkezelőket és magántőkealapokat érintő 14 milliárd dolláros adóemelést, megváltoztatták a 15 százalékos társasági minimumadó szerkezetét, illetve több milliárd dollárt harcolt ki Arizona állam számára. Cserébe támogatni fogja a tervezetet, amire már a másik nagy belső ellenlábas, Joe Manchin is áldását adta.

Kyrsten Sinema Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

A törvény elfogadásához minden demokrata képviselő szavazatára szükség van, ezért kellett alakítani a terven, például kapásból inflációcsökkentő törvényre nevezték át. Ha sikerül is egyben tartani a demokrata képviselőket, a republikánusok a filibuster, vagyis az obstrukció intézményével még akadályozhatják az elfogadását.

A képviselők elé kerülő törvény az eredeti, ezermilliárdokat költő és a fosszilis energiával radikálisan szakító tervek nagyon felvizezett változata. Mégis jobb, mint a semmi, előzetes számítások szerint ezzel a csomaggal 2030-ra 40 százalékkal lehetne csökkenteni az Egyesült Államok károsanyag-kibocsátását.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt