Az infláció mentheti meg Biden klímaterveit és a demokraták jövőjét

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
július 29., péntek 17:58
8

Hatalmas fordulat állt be a héten az amerikai politikában. Pontosabban hatását és jelentősségét tekintve hatalmas, gyakorlatban annyi történt, hogy a nyilvános nyomasztás, érzelmekre ható szólamok, észérvek és nagyon komoly engedmények segítségével sikerült meggyőzni 1 embert, hogy támogasson 1 törvényt. Ennek az embernek és a törvénynek viszont akkora jelentősége van, hogy megmentheti Joe Biden elnökségét, a Demokrata párt hatalmát és végső soron az egész emberiségnek is segíthet egy kicsit, hogy elkerüljük, de legalábbis lassítsuk az éghajlat összeomlását.

Jó, elég sok volt a habos felvezetés, a lényegre térek: a demokratáknak sikerült meggyőzniük talán leggyűlöltebb, de legnagyobb hatalommal bíró politikusukat, Joe Manchin nyugat-virginiai szenátort, hogy támogassa Joe Biden klímapolitikai csomagját. Ehhez, mint már utaltam rá, a demokratáknak nagyon komoly engedményeket kellett tenniük, ezzel némileg fölvizezve Biden nagyon ambiciózus eredeti terveit, és újra kellett fogalmazniuk az egész törvénycsomagot, hogy az inkább az infláció, mintsem a klímaváltozás elleni harcról szóljon. Még a neve is ez lett: Inflation Reduction Act, vagyis az inflációt csökkentő törvény.

De mivel sikerült meggyőzni a legmakacsabb demokrata politikust, és ezek után milyen akadályok állnak még Biden elnökségének egyik legfontosabb törvénycsomagja előtt?

Biden klímaálmai

Joe Biden másfél évvel ezelőtt vette át a hatalmat az Egyesült Államokban. És bár azóta otthon a járvánnyal és gazdasági nehézségekkel, külföldön pedig az egyre erősödő Kínával, az Ukrajnát lerohanó Oroszországgal és a tragikusan sikerült afganisztáni kivonulás hatásaival kellett megküzdenie, valójában egy dolgot akart végig elérni: keresztül vinni az amerikai politikai rendszeren egy nagyon ambiciózus, rettenetesen drága, de nagyon fontos klímapolitikai csomagot, ami segítene elérni az Egyesült Államok kibocsátáscsökkentési céljait.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt