Az infláció mentheti meg Biden klímaterveit és a demokraták jövőjét

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 július 29., 17:58
comments 7

Hatalmas fordulat állt be a héten az amerikai politikában. Pontosabban hatását és jelentősségét tekintve hatalmas, gyakorlatban annyi történt, hogy a nyilvános nyomasztás, érzelmekre ható szólamok, észérvek és nagyon komoly engedmények segítségével sikerült meggyőzni 1 embert, hogy támogasson 1 törvényt. Ennek az embernek és a törvénynek viszont akkora jelentősége van, hogy megmentheti Joe Biden elnökségét, a Demokrata párt hatalmát és végső soron az egész emberiségnek is segíthet egy kicsit, hogy elkerüljük, de legalábbis lassítsuk az éghajlat összeomlását.

Jó, elég sok volt a habos felvezetés, a lényegre térek: a demokratáknak sikerült meggyőzniük talán leggyűlöltebb, de legnagyobb hatalommal bíró politikusukat, Joe Manchin nyugat-virginiai szenátort, hogy támogassa Joe Biden klímapolitikai csomagját. Ehhez, mint már utaltam rá, a demokratáknak nagyon komoly engedményeket kellett tenniük, ezzel némileg fölvizezve Biden nagyon ambiciózus eredeti terveit, és újra kellett fogalmazniuk az egész törvénycsomagot, hogy az inkább az infláció, mintsem a klímaváltozás elleni harcról szóljon. Még a neve is ez lett: Inflation Reduction Act, vagyis az inflációt csökkentő törvény.

De mivel sikerült meggyőzni a legmakacsabb demokrata politikust, és ezek után milyen akadályok állnak még Biden elnökségének egyik legfontosabb törvénycsomagja előtt?

Biden klímaálmai

Joe Biden másfél évvel ezelőtt vette át a hatalmat az Egyesült Államokban. És bár azóta otthon a járvánnyal és gazdasági nehézségekkel, külföldön pedig az egyre erősödő Kínával, az Ukrajnát lerohanó Oroszországgal és a tragikusan sikerült afganisztáni kivonulás hatásaival kellett megküzdenie, valójában egy dolgot akart végig elérni: keresztül vinni az amerikai politikai rendszeren egy nagyon ambiciózus, rettenetesen drága, de nagyon fontos klímapolitikai csomagot, ami segítene elérni az Egyesült Államok kibocsátáscsökkentési céljait.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.