Őrizetbe vettek négy EP-közeli politikust, akiket Katar vesztegethetett meg, hogy befolyásolja a parlament döntéseit

eu
2022 december 9., 20:39
comments 9

A gyanú szerint Katar megvesztegetett minimum négy, az Európai Parlamenthez köthető személyt. Az állam az ajándékokért és pénzért - közel hatszázezer euróért - cserébe a parlament döntéseinek befolyásolását várhatta. Hogy tényleg Katar állhat-e a vesztegetés mögött, jelenleg nem világos, a Politico szerint igen, míg a BBC csak meg nem nevezett öböl menti államról ír, mivel nem tudta megerősíteni a Le Soir belga lap állításait.

photo_camera Az Európai Parlament épülete. Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

A belga rendőrség 16 brüsszeli helyszínen tartott házkutatást. A nyomozás szerint az állam az EP politikai és gazdasági döntéseit szerette volna befolyásolni. Ezt „nagy összegek kifizetésével és nagy értékű ajándékok felajánlásával tették az Európai Parlamentben jelentős politikai és/vagy stratégiai pozícióval rendelkező harmadik feleknek”.

A Le Soir értesülései szerint az őrizetbe vettek között volt Eva Kaili, az Európai Parlament alelnöke, a Pasok görög szocialista párt - mostanáig - tagja, valamint Luca Visentini, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkára.

A letartóztatás december 9-én, a nemzetközi korrupcióellenes napon történt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt