Azt "ajánlották" az orosz hatóságok a Nobel-békedíj orosz nyertesének, hogy ne fogadja el a kitüntetést

külföld
2022 december 10., 13:21
comments 6

Azt ajánlották nekünk a hatóságok, hogy ne fogadjuk el a díjat, mert a nem találták megfelelőnek a többi nyertest - ezt mondta a BBC-nek Jan Racsinszkij, a Memorial orosz civil szervezet vezetője. A Memorial egy ukrán szervezettel, a Polgári Szabadságjogok Központjával és Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivistával megosztva kapta meg a Nobel-békedíjat idén októberben.

Jan Racsinszkij 2022. december 10-én Oslóban.
photo_camera A Nobel-békedíjas Jan Racsinszkij. Fotó: Szergej Gapon/AFP

Racsinszkij a BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy természetesen nem fogadták meg az orosz hatóságok "tanácsát", mert, mint mondta, a megosztott díj éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy a civil társadalmat nem osztják meg a nemzeti határok, hanem egy nagy egységet alkot, ami közös célért dolgozik. Hozzátette viszont, hogy

ma Oroszországban senkinek a biztonsága nincs garantálva. Racsinszkij szerint ez a legnagyobb különbség Oroszország és más "civilizált" országok között. "Civilizált országokban az emberek nyíltan elmondhatják a véleményüket, nem fenyegeti őket a veszély, hogy letartóztatják őket, ha a véleményük nem egyezik az elnökével.

A Memorial emberi jogi civil szervezet több mint 30 éve azon dolgozik Oroszországban, hogy a szovjet politikai elnyomás áldozatainak sorsáról minél többet kiderítsen és nekik emléket állítson. A szervezet viszont nem korlátozta a tevékenységét a múlt feltárására, az emberi jogok mai Oroszországban tapasztalt elnyomása ellen is felszólalt. Nem csoda, hogy a szervezetnek meg kellett szüntetnie a működését Oroszországban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.