Húsz év fogság után egy osztrák menhelyre vitték Albánia utolsó „éttermi medvéjét”

ÁLLAT
2022 december 11., 08:42

Több mint húsz év fogságban töltött idő után Mark, Albánia utolsó „éttermi medvéje” biztonságban megérkezett új otthonába, egy ausztriai állatmenhelyre – közölte a Four Paws International állatmentő csoport.

Albániában úgynevezett „éttermi medvéket” tartottak kis ketrecekben az éttermek és szállodák mellett, hogy ezzel csalogassák oda a turistákat. A Four Paws 2016-ban indította el kampányát, melynek során célja a több mint harminc, ketrecben tartott medve áttelepítése volt.

Mark az utolsó ilyen ismert éttermi medve a nonprofit szervezet sajtóközleménye szerint, az állatot december 7-én szabadították ki, és pénteken érkezett meg az ausztriai Bear Sanctuary Arbesbachba.

Amikor a Four Paws először látogatta meg Markot, az állatnak súlyos egészésgügyi problémái voltak: túlsúlyos volt, törött fogai voltak és a szűkös ketrecében járkált fel-alá.

A medve Észak-Macedónián, Görögországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül utazott 44 órán át Ausztriába, a Four Paws szerint az állat az út alatt végig nyugodt volt. Az út alatt többször megálltak, hogy az őket kísérő állatorvos ellenőrizze Markot, akinek közben zöldségeket és gyümölcsöket adtak. „Miután két évtizeden át éttermi maradékokból és főleg kenyérből álló, nem megfelelő étrendet kapott, a zöldségektől kissé vonakodott, de boldogan rágcsálta a szőlőt, amit adtunk neki” – közölte Magdalena Scherk-Trettin, aki a szervezet vadállatmentési és érdekvédelmi projektjeit koordinálja.

Mark egyelőre egy kisebb kültéri ketrecben marad, amíg nem alkalmazkodik új élőhelyéhez, utána engedik majd át egy 14 ezer négyzetméteres kifutóba három másik, mentett grizzlymedvéhez.

„Mark megmentésével véget vetettünk annak a kegyetlenségnek, hogy egy étterem mellett tartották őt azért, hogy látogatókat szórakoztasson. Ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk egy olyan világhoz, ahol az emberek tisztelettel, empátiával és megértéssel bánnak az állatokkal” – mondta Josef Pfabigan, a Four Paws elnöke. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.