NATO-tagállamokról szóló hírszerzési felhívást tett közzé a Kremlhez köthető neonáci félkatonai csoport

háború
2022 december 11., 10:35
comments 8

Egy a Kremlhez köthető neonáci félkatonai csoport, a Task Force Rusich arra kérte tagjait Telegramon, küldjenek adatokat a lettországi, litvániai és észtországi határmenti és katonai tevékenységről. A Guardian azt írja, ez aggodalmat keltett, hogy szélsőjobboldali orosz csoportok támadást terveznek-e a NATO-országok ellen.

photo_camera A lett-orosz határ a kelet-lettországi Pasiene közelében Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A Task Force Rusich szoros kapcsolatban áll a Wagner-csoporttal, amelyet Vlagyimir Putyin egyik közeli szövetségese vezet, és amely az ukrajnai Bahmut elfoglalására irányuló orosz offenzívát vezeti. (Volodimir Zelenszkij ukrán elnök december 10-én közölte, hogy az orosz erők lerombolták a kelet-ukrajnai Bahmut városát.)

A Guardian azt írja, a Task Force Rusich „rendkívüli” lépése a Kremlből való „kiábrándultságra” és arra a „csalódottságra” utalhat, hogy nem a tervek szerint halad Putyin ukrajnai háborúja. A lap által idézett, névtelenséget kérő informátorok szerint a Kreml elveszítheti az ellenőrzést a szélsőjobboldali orosz félkatonai szervezetek felett, amelyek szélsőségesebb módszereket alkalmazhatnak az ukrajnai háború folytatásában, a helyzet pedig tovább eszkalálódhat, ha megtámadnak egy NATO-tagországot.

A Task Force Rusich Telegramon közzétett felhívásában katonai egységekkel kapcsolatos információkat kért, a határvmenti járőrmozgásokra vonatkozó adatokat, illetve további információkat a határállomások, a megfigyelőrendszerek és a járművek helyéről. Ezeken felül adatokat kértek még a határ menti kommunikációs tornyokról és biztonsági berendezésekről, illetve a közeli üzemanyagraktárak és biztonsági rendszerek koordinátáit.

A legújabb jelentések szerint Joe Biden amerikai elnök kormányzata azt tervezi, hogy a Wagner-csoportot, amelyhez a Task Force Rusich is köthető, külföldi terrorista szervezetként jelöli meg. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.