Zelenszkij: Az oroszok lerombolták Bahmutot

háború
2022 december 10., 17:47
comments 3

Az orosz erők lerombolták a kelet-ukrajnai Bahmut városát – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az ukrán hadsereg rakéta- és légicsapásokról számolt be az ország több részén.

Oroszország kilenc és fél hónapja tartó ukrajnai háborújának legújabb csatái négy olyan tartományra összpontosulnak, amikről Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember végén jelentette ki, hogy Oroszországhoz csatolták. A harcok azt jelzik, hogy Oroszország küzd azért, hogy ellenőrzése alá vonja ezeket a régiókat, Ukrajna pedig kitartóan próbálja visszaszerezni őket.

Tánya Kolesznyik üvölt a harcokban megölt apja temetésén Bahmutban november 19-én.
photo_camera Tánya Kolesznyik üvölt a harcokban megölt apja temetésén Bahmutban november 19-én. Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP

Zelenszkij szerint a helyzet „még mindig nagyon nehéz” a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk tartományok több frontvárosában. A tartományok együttesen alkotják a Donyec-medencét, az Oroszországgal határos, kiterjedt ipari régiót, amit Putyin a háború kezdetétől fogva a háború fókuszpontjaként jelölt meg, és ahol a Moszkva által támogatott szakadárok 2014 óta harcolnak.

„Bahmut, Szoledar, Marjinka, Kreminna. Hosszú idő óta nincs olyan lakóhely ezeken a területeken, amit ne rongáltak volna meg a lövedékek és a tűz” – mondta Zelenszkij esti videóbeszédében, azokat a városokat említve, amik megint célkeresztbe kerültek.

A nap folyamán az ukrán katonai vezérkar mintegy 20 légicsapásról és több mint 60 rakétatámadásról számolt be Ukrajna-szerte. A leghevesebb harcok Bahmut körzetben voltak, ahol több mint 20 lakott helység került tűz alá. Az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Donyeck és a szomszédos Luhanszk tartományokban – közölték.

Oroszország keleti offenzívája során a nyár folyamán sikerült elfoglalnia szinte az egész Luhanszk tartományt, de Donyeck elkerülte ezt. Az orosz hadsereg az elmúlt hetekben embereket és erőforrásokat vezényelt Bahmut köré, hogy megpróbálja bekeríteni a várost.

Az ott harcoló és sebesülteket ellátó ukránok a Financial Timesnak azt mondták, olyan most Bahmutban, mint a pokolban, a Channel 4 News pedig riportot készített a frontvonalból:

link Forrás

Az ukrán hadsereg más tartományokban is támadásokról számolt be: északkeleten Harkivnál és Szuminál, továbbá a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszknál, délkeleten Zaporizzsjánál, valamint délen Herszonnál.

Odesza kulcsfontosságú fekete-tengeri kikötőváros az éjjeli orosz dróntámadások miatt szinte teljesen áram nélkül maradt. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.