10 ezer izlandi nyérccel indulhat újra a koronavírus-járvány miatt teljesen leállított nyérctenyésztés Dániában

ÁLLAT
2022 december 12., 13:17
comments 2

Az újévtől kezdve újraindulhat a nyérctenyésztés Dániában, ennek megsegítésére január elején 10 ezer nyércből álló szállítmány érkezik az országba – jelentette be a DR dán tévécsatorna.

A nyérctenyésztést két éve tiltották be Dániában, miután az értékes szőrméjükért tenyésztett állatokban felfedezték a koronavírus egyik mutációját, ami az emberre is átterjedhet. Mette Frederiksen miniszterelnök akkor azonnali hatállyal elrendelte a csaknem 14 milliós nyércállomány leölését.

A döntés heves belpolitikai vitákhoz vezetett, nem sokkal később ugyanis kiderült, hogy a kormány csak utólag teremtette meg a rendelet jogi alapját.

Szeptember közepén bejelentették, hogy az országban 2023-tól kezdve véget ér a nyérctenyésztésre bevezetett tilalom. A kisebbségi kormányt vezető szociáldemokrata miniszterelnök ennek ellenére október elején előrehozott választásokat jelentett be, ugyanis a kormányt támogató baloldali blokk egyik pártja a kormány megbuktatásával fenyegetőzött, amiért szerintük nem megfelelően kezelték a nyércállomány leölése körüli helyzetet.

A november elsején megtartott választásokon a baloldali blokk szűk többséget szerzett, a kismértékű győzelem miatt pedig Frederiksen másnap benyújtotta a lemondását.

A választások óta a Szociáldemokrata Pártnak még nem sikerült kormányt alakítania, a koalíciós tárgyalások folyamatosan zajlanak. A kialakult helyzet miatt a dán élelmiszerügyi- és állategészségügyi hatóság a DR tévécsatorna szerint egyelőre nem foglalt állást azt illetően, hogy ki fog felelni a beérkező nyércállomány kötelezően elvégzendő egészégügyi ellenőrzésének kifizetéséért, ami állatonként 86 euróba (36 ezer forint) kerül.

Nyérc a dániai Hjoerringben 2020. október 2-án.
photo_camera Nyérc a dániai Hjoerringben 2020. október 2-án. Illusztráció: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AFP

Ha az izlandi nyércek január 4-ei érkezéséig nem alakul meg a kormány és nem születik megoldás, a Danske Mink nevű dán nyérctenyészeti ipari egyesület szerint vizsgálat hiányában az összes beérkező nyércet el kell altatni.

Dánia egyébként a világ egyik legnagyobb nyércszőrme-exportőrei közé tartozik. A kb. 1500 tenyésztőt tömörítő Koppenhága Szőrme nevű szervezet a szabályozás előtt a világ nyércállományának 40 százalékáért felelt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.