Maradnak a koszovói szerbek barikádjai

külföld
2022 december 12., 20:53
comments 1

Szombat óta állnak a barikádok több észak-koszovói úton, koszovói szerbek százai emelték, hogy akadályozzák a forgalmat két fontos szerb-koszovói határátkelőnél. A felháborodást egy szerb nemzetiségű ex-rendőr letartóztatása okozta, akit lövöldözéssel gyanúsítanak a koszovói hatóságok. A helyi média szerint a környékbeli iskolák bezártak.

photo_camera Német KFOR-os békefenntartók. Fotó: STRINGER/AFP

„A barikádon lévő szerbek a nemzetközi közösséghez kiáltanak segítségért Koszovó ügyében, de nem hallják meg őket” - mondta Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője. Bár Petkovic azt mondta, a koszovói szerbeknek ezer meg ezer okuk van tüntetni, a barikádokat feltehetőleg annak a szerb ex-rendőrnek a letartóztatása okozta, aki a gyanú szerint az észak-mitrovicai önkormányzati választási bizottság irodájára támadt.

Koszovóban önkormányzati választásokat írtak ki, miután a koszovói szerbek tiltakozásképp kivonultak a koszovói állam intézményeiből, mert a Szerbia által kiadott rendszámtáblákat koszovóiakra kellene cserélni. A választások a nemzetközi közösség kérésére vasárnap elhalasztották.

photo_camera Fotó: ARMEND NIMANI/AFP

„Az Egyesült Államokkal és az EU-val közösen mély aggodalmunkat fejezzük ki a Koszovó északi részén kialakult jelenlegi helyzet miatt” - állt az Egyesült Királyság, és az Egyesült Államok koszovói és szerbiai nagykövetségeinek közös közleményében. Szerintük „a letartóztatás nem igazolja az illegális útlezárásokat, sem a koszovói hatóságok és a helyi lakosság fenyegetését és megfélemlítését”. Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai képviselője, aki nemrég még az uniós közvetítéssel született szerb-koszovói egyezségről adott hírt, most azt kéri, hogy a koszovói szerbek azonnal távolítsák el a barikádokat.

A barikádokra válaszul a koszovói rendőrség bejelentette, hogy lezártak két utat a Szerbiai határon.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, mintegy ötvenezer szerb él, míg további körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein, szórványban. (BalkanInsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.