Megállapodott a rendszámtáblavitában Koszovó és Szerbia

külföld
2022 november 24., 09:38

Csökkent a Szerbia és Koszovó között kialakult feszültség, miután a két ország megegyezett a két éve tartó rendszámtáblavitában, közölte reggeli híradójában a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Szerbia ragaszkodott ahhoz, hogy a Koszovó felől a határát átlépő járművek koszovói rendszámtábláján szerb matrica legyen. Koszovó pedig fenyegetőzött, hogy csütörtöktől bírságolni fogja az autósokat, ha továbbra is a Belgrád által kiadott rendszámtáblákat használják.

Josep Borrell fogadja Albin Kurti koszovói miniszterelnököt 2022. november 12-én.
photo_camera Josep Borrell fogadja Albin Kurti koszovói miniszterelnököt Fotó: EU COUNCIL/Anadolu Agency via AFP

Az uniós közvetítéssel szerda késő este született egyezség szerint Szerbia felhagy azzal, hogy koszovói települések nevével ellátott rendszámokat állítson ki. Koszovó ezért cserébe eláll a koszovói szerbek rendszámtáblacseréjére vonatkozó intézkedésektől, illetve a pénzbüntetésektől. A szerb fél azt is vállalta, hogy nem állít ki új rendszámtáblákat, ám a megállapodás értelmében joga van a régiek megújítására. A rendszámtáblacsere mintegy tízezer koszovói szerbet érintene.

A megállapodás hírét Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jelentette be a Twitteren.

A szerbiai szakértők elmondták, a koszovói fél szerda este azt a megállapodási javaslatot fogadta el, amit az uniós főképviselő hétfőn is felvetett. Akkor azonban a koszovói fél minden megoldási javaslatot elutasított. Albin Kurti hétfőn bejelentette, 48 órával elhalasztja a 150 eurós (több mint 60 ezer forint) pénzbüntetések kirovását, és folytatja a brüsszeli tárgyalásokat, a BBC tudósítója szerint az Egyesült Államok nyomására.

A rendszámtáblavitára a Koszovó északi részén élő szerb kisebbség képviselői november első hetében reagáltak. Úgy döntöttek, kivonulnak a koszovói állam intézményeiből, és mindaddig nem térnek vissza, amíg Koszovó nem teljesíti a követeléseiket, illetve nem alakítja meg a koszovói szerb önkormányzatok közösségét. Rendőrök, bírók, ügyészek, közhivatalnokok szüntették be a munkát.

Az viszont nem biztos, hogy még megvannak az elhagyott munkahelyek, a pristinai vezetés ugyanis úgy döntött, nem vár arra, hogy visszatérjenek hivatalukba a kisebbségi szerbek, ezért előrehozott polgármesterválasztást írtak ki az érintett önkormányzatokban, az üresen maradt tisztségeket pedig albánokkal töltik fel.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.