Csak Magyarországon nincs tanár a Telekom karácsonyi reklámjában

oktatás
2022 december 13., 14:20

Nem azt a karácsonyi reklámot vetíti a Magyar Telekom, amit a német telekommunikációs óriáscég közép- és kelet-európai leányvállalatai használnak – írta meg elsőként a Wanamaker szakblog.

A Németországtól Csehországon át Horvátországig használt nemzetközi telekomos reklámnak tanár a főszereplője, és egy oktatási intézményben játszódik. Az egyszerű, érzelmes rövidfilm a maga reklámos eszközeivel arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy az ünnepi időszakban különösen fontos odafigyelni egymásra, érdeklődni ismerősök és akár vadidegenek hogylétéről.

Ehhez képest a Magyar Telekom az alábbi reklámot futtatja a karácsonyi időszakban:

link Forrás

Az egymásra figyelés üzenete ebben is ott van, azonban a szereplők és a helyszín egészen mások. Itt nincs iskola és tanár, csak busz, utasok és egy sofőr.

Kerestük a Magyar Telekom sajtóosztályát, hogy megkérdezzük, ki és miért döntött úgy, hogy a magyar piacon nem a tanáros reklámot vetítik, és miért pont egy ilyen kisfilmet forgattak helyette. Ezt a választ kaptuk a Vállalati Kommunikációs Igazgatóságtól:

„A Deutsche Telekom leányvállalatai – így a Magyar Telekom is – saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy hazai kommunikációjukban milyen reklámokat terveznek. Előfordult már, hogy közös nemzetközi reklámfilm készült, de arra is volt példa, hogy a Magyar Telekom hazai és nemzetközi szinten is elismert márka- és reklámkommunikációs szakmai műhelye által fejlesztett reklámkampányt vett át másik ország. Karácsonyi kampányunk elsődleges célja, hogy az odafigyelés üzenetét átadjuk, és a történetmesélés segítségével a hétköznapi működés részévé váljon. A nemzetközi kommunikációs csapattal közösen döntöttünk a közös fejlesztésű „Hogy vagy?” koncepció magyarországi életre keltéséről. Reklámfilmünk rendezője Kis Hajni Junior Prima-díjas rendező, aki a többszörösen díjazott Külön falka című játékfilmet jegyzi, főszereplője Egyed Brigitta színésznő. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatal hazai tehetségek számára lehetőséget biztosítsunk, ezért szavaztunk bizalmat a sokszorosan díjnyertes hazai rendezőnek, akinek – mondhatni – védjegye a nem túlidealizált közegben játszódó cselekmény, valamint az érzékeny emberábrázolást központba helyező történetmesélés.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.