Egy ex-amerikai ex-pilótát azzal vádolnak, hogy többször is repülni tanította a kínaiakat

külföld
2022 december 13., 08:07

Az Ausztráliában letartóztatott Daniel Duggan egykori amerikai tengerészgyalogos pilótát az Egyesült Államok fegyverzet-ellenőrzési törvényének megsértésével vádolják. A vád szerint Duggan kínai katonákat képzett ki többek között repülőgép-hordozókra való leszállásra 2010 és 2012 között.

A 2017-es, idén felbontott vádirat szerint Duggan „katonai kiképzést nyújtott a Kínai Népköztársaság pilótáinak” egy dél-afrikai repülősiskolában három alkalommal 2010 és 2012 között. Duggan a kínai pilóta-gyakornokok értékelését, a haditengerészeti repüléssel kapcsolatos felszerelések tesztelését és a taktikai tanácsadást vállalhatta. A vádirat további meg nem nevezett bűntársakat sorol fel, köztük egy dél-afrikai és egy brit állampolgárt, akik „egy dél-afrikai székhelyű, Kínai Népköztársasággal” összeköthető próbarepülő akadémia vezetői voltak, valamint egy kínai állampolgárt is, aki katonai információkat szerzett a kínai hadseregnek.

Nagy-Britannia is bejelentette, fellép egykori pilótájával szemben.

Duggan egyelőre mindent tagad. Sem ő, sem ügyvédje nem nyilatkozott eddig. A pilóta korábban ausztrál és amerikai állampolgársággal is rendelkezett, de utóbbiról lemondott. (Reuters, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.