Elveszíthetik a munkavállalói vízumukat az utolsó ellenzéki orosz tévé munkatársai Lettországban

külföld
2022 december 13., 15:17

Számonkéri a lett állampolgársági hivatal az utolsó ellenzéki orosz tévén, a Dozsgyon, hogy mit fognak tenni a munkavállalói vízummal Lettországban tartózkodó dolgozói, miután a csatornától elvették a műsorszolgáltatási engedélyt, írja a Meduza

Maira Roze, a hivatal vezetője arról beszélt, hogy a csatorna 13 alkalmazottja számára adtak ki munkavállalási vízumot. „A cél az volt, hogy a tévécsatorna sugározni tudjon. Vannak köztük rendezők, operatőrök, egyéb alkalmazottak. Most tehát, hogy az engedélyt visszavonták, meg kell érteni, hogy a vízumkiadás célja fennmaradt.”

A lett hatóságok a Dozsgyot azzal vádolják, hogy olyan tartalmakat sugároz, amik Moszkva ukrajnai invázióját támogatják. A tévé „igazságtalannak és abszurdnak” nevezte mindezt. A hónap elején a lett hatóság 10 ezer eurós bírságot szabott ki a csatornára, mert az olyan térképet mutatott be, amin a megszállt Krím Oroszország részeként szerepelt. A csatornát elmarasztalták továbbá azért is, mert az orosz hadsereget „a mi hadseregünknek” nevezte egy, az újoncok ellátásáról szóló anyagban. Az egyik műsorvezetőt, Alekszej Koroszteljovot kirúgták emiatt.

A lett Állampolgársági és Migrációs Ügyek Hivatalának vezetője szerint maga a műsorszolgáltatási engedély visszavonása nem jelenti azt, hogy a tévé vízummal rendelkező alkalmazottai elveszítették volna a Lettországban való tartózkodás jogát. „Mint hallottuk, a Dozsgy azt tervezi, hogy továbbra is tartalmat tesz közzé a YouTube-on, és ez bizonyos értelemben adások készítését is jelenti. Ezért írtunk ennek a cégnek, kérdéseket küldtünk minden egyes személyről - hadd adjanak magyarázatot arra, hogy mit fog csinálni az illető, és hogy megmarad-e a vízum eredeti célja” - mondta.

Ugyanakkor ha az Állambiztonsági Szolgálat olyan információkkal szolgál, hogy egy adott alkalmazott nemzetbiztonsági kockázatot jelent, akkor azonnal törlik a vízumát. Általánosságban elmondta, hogy a Dozsgy alkalmazottainak a vízumuk megtartásáról a tévécsatorna vezetőségének válasza alapján döntenek majd, amit a Migrációs Szolgálat december 20-ig vár. A hivatal vezetője szerint a munkavállalási vízum megszüntetése nem jelenti azt, hogy a vízumot kapott személynek el kell hagynia Lettországot.

Az Oroszországban az egyik utolsó ellenzéki tévének számító csatorna nem sokkal a háború kitörése után, márciusban függesztette fel az otthoni működését, nehogy büntetőeljárások indulhassanak miattuk egy hamarosan életbe lépő törvény miatt, ami alapján nem nevezhetnék háborúnak a háborút, inváziónak az inváziót.

A csatorna történetéről és a Putyin-rendszer bedurvulásáról nemrég egy dokumentumfilm is készült:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.