Alexander De Croo: A belga igazságszolgáltatás azt teszi, amit az EP elmulasztott megtenni

eu
2022 december 14., 19:46
comments 1

A belga igazságszolgáltatás azt teszi, amit az Európai Parlament elmulasztott megtenni – mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök, aki méltatta a belga igazságügyi minisztérium munkáját az EP leváltott szocialista alelnökét is érintő, Katarral kapcsolatos korrupciós ügy felgöngyölítésében.

A Brussels Times szerint a belga miniszterelnök azt mondta, a vizsgálat során eddig megismert részletek a belga hatóságok „hosszú és alapos erőfeszítéseinek eredménye”.

Azt mondta, az EP-nek bizonyára számos eszköze van saját működésének szabályozására, de úgy tűnik, hogy az önellenőrzési rendszer nem elég, a korrupciós botrány azt bizonyítja, hogy „több ellenőrzésre és nagyobb átláthatóságra” van szükség az EP-ben.

De Croo szerint a nyomozás eddigi szakaszában az ügyészség egyetlen országot sem nevezett meg, de ha a vesztegetés vádja bebizonyosodik, annak óhatatlanul hatása kell legyen az abban érintett országgal fennálló uniós kapcsolatokra. Azt mondta:

­„Először is a hiba azokkal van, akik hagyják magukat megvesztegetni. De nem csak ők a hibásak, az éremnek mindig két oldala van.”

Alexander De Croo belga kormányfő Kijevben november 26-án.
photo_camera Alexander De Croo belga kormányfő Kijevben november 26-án. Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

A belga igazságügyi minisztérium egyik illetékese elmondta, hogy a belga titkosszolgálat több mint egy évig dolgozott azon, hogy feltárja az EP leváltott szocialista alelnökének és három társának korrupciós ügyét. A tisztségviselő a nyomozást „jelentős, kiemelt ügynek” nevezte, ami során a belga állambiztonság több külföldi hírszerző szolgálattal együttműködve jutott a múlt hétvégén megismert részletek birtokába.

Eva Kaili szocialista európai parlamenti képviselőt, az EP leváltott alelnökét és három társát pénteken tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított nyomozás részeként. A gyanúsítottak azóta vizsgálati fogságban vannak. A meghallgatásukat december 22-én tartják.

A belga rendőrség közleménye szerint közel 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során a korrupciós ügyben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.