Katar-gate: az EU történetének egyik legnagyobb botránya alakul

eu
2022 december 12., 15:00
comments 36
  • A december 9-én kirobbant Katar-gate-botránnyal kapcsolatban már csak az kérdéses, hogy ez lesz az Európai Parlament eddigi történetének legnagyobb botránya, vagy csak egy lesz a strasbourgi intézményt rendre megrázó korrupciós ügyek közül.
  • Az viszont már biztos, hogy a Katar-gate a széles nyilvánosságnak is bemutatta, milyen súlyos gondot jelent a különböző távoli diktatúrák lobbitevékenysége Európában.
  • És jó időre elegendő munícióval látta el az EU belső és külső kritikusait.
Eva Kaili, az Európai Parlament bűnszervezetben elkövetett korrupció és pénzmosás gyanújával vizsgálati fogságba helyezett görög alelnökeként december 7-én.
photo_camera Eva Kaili Fotó: ERIC VIDAL/AFP

A botrány azzal kezdődött, hogy pénteken legalább 16 különböző helyszínen akciózott a belga rendőrség. Hogy hol, miért és kik ellen, arról csak részleteket tudni, hiszen egy folyamatban lévő nyomozásról van szó.

Ami biztos:

  • A belga hatóságok gyanúja szerint bűnszervezetben elkövetett korrupció és pénzmosás történhetett.
  • Megszállták az Európa Parlament három képviselőjének irodáját. Ketten, Marie Arena és Marc Tarrabella belgák, míg Eva Kaili görög. Hármuk közül csak a legnagyobb halat, az EP alelnökét, Kailit tartóztatták le.
  • Letartóztatták Kaili élettársát, a szintén az Európai Parlamentnek dolgozó olasz Francesco Giorgit is.
  • Szintén letartóztatták a korábban EP-képviselő, ma egy NGO-t vezető Pier-Antonio Panzerit és egy másik NGO-vezetőt, Niccolò Figà-Talamancát is.
  • Luca Visentinit, a Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének (ITUC) főtitkárát is bevitték kihallgatásra, de őt szabadon engedték.
  • 600 000 eurónyi készpénzt, valamint különböző elektronikai eszközöket foglaltak le.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.