Csimpánzok szöktek meg egy svéd állatkertből, hármat lelőttek közülük

ÁLLAT
2022 december 14., 18:28
comments 4

Néhány csimpánz több órára megszökött egy svéd állatkertből, az újságok szerint később hármat lelőttek közülük, egy negyedik megsebesült, az ötödik – vélhetően magától – sértetlenül visszatért.

Csimpánzok a Kibale Nemzeti Parkban
photo_camera Csimpánzok a Kibale Nemzeti Parkban Fotó: Patrick Kientz/Biosphoto


Annika Troselius, a Furuviksparken állatkert szóvivője elmondta, az állatokat azért kellett lelőni, mert nem volt elég nyugtatószer, hogy mindet elaltassák.

Az újságírók, akik a 13 órakor történt szökés után érkeztek a helyszínre, elmondták, a rendőrség arra szólította fel őket, hogy szálljanak vissza az autójukba, és távozzanak a saját biztonságuk érdekében. A Dagens Nyheter napilap szerint hét mesterlövészt hívtak ki, akiket nagyszámú rendőr és több drón segített.


„A helyszínen lévő állatorvosok megállapították, hogy nincs elég altatószerünk. Ezért hívtuk a mesterlövészeket” – mondta Troselius a TV4-nek. „Ez az egész helyzet minden szempontból tragikus. Teljes mértékben vállaljuk a felelősséget” – tette hozzá.Troselius azt nyilatkozta, az állatkert szerint az ötödik csimpánz önszántából tért vissza. „De ez egy folyamatban lévő esemény” – magyarázta a Dagens Nyheternek. „Meg kell győződnünk arról, hogy az utolsó csimpánzok valóban a ketrecben vannak, és nagyon körültekintően kell eljárnunk.”

Az állatkert felszólította a lakosságot, hogy maradjanak otthon, zárják be az ajtókat, csukják be az ablakokat.

A Furuviksparkenben hét csimpánz él, állítólag ez az egyetlen főemlős-kutatóállomás az északi régióban. A zárva tartó állatkert a közleményében azt írta, nem tudni, hogyan szöktek meg az állatok, de kivizsgálják a történteket. (via Guardian)

(A kép illusztráció)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.