Orbán Viktornak hála már három mintagazdasága van Csányi Sándornak

gazdaság
2022 december 14., 12:50
comments 6

Mielőtt kiugrott Katarba meccset nézni Orbán Viktor miniszterelnök, nemcsak a nyugdíjat emelte meg, hanem kijelölt egy újabb mezőgazdasági mintagazdaságot is: a pápai Agroprodukt Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Zrt.-t - derül ki a december 13-i Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

Az Agroprodukt cégcsoport 5 vállalata 2017 júniusában csatlakozott a Bonafarm Csoporthoz. Az akvizíció révén a Bonafarm Mezőgazdaság termelői tevékenysége nemcsak a növénytermesztés és az állattenyésztés területén bővült, de új ágazatokkal is gazdagodott

- szól az Agroprodukt bemutatkozása.

A Bonafarm pedig Csányi Sándor OTP-vezér agráros cégbirodalmának ékköve. Az Agroprodukt a Pápai Állami Gazdaság jogutódja és legalább 8 ezer hektáron gazdálkodik.

Mi az a mintagazdaság?

A törvényi meghatározás így szól:

A mintagazdaság olyan mezőgazdasági termelőszervezet, amely a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználásával, az integrációs kapcsolatok erősítésével, a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításával, a technológia fejlesztésével és a genetikai erőforrások minél magasabb szintű megőrzésével, használatával, állami és nem állami tulajdonban álló földön gazdálkodva a magyar mezőgazdaság teljesítményének növelését, a meglévő növekedési tartalékok kiaknázását szolgálja

- olvasható a Nemzeti Földalapról szóló 2010-es törvényben.

Gyakorlatilag a mintagazdaság egy jogszabályilag kialakított mezőgazdasági szupervállalati státusz. A magyaragrarium.hu cikke szerint a körbe nehéz bekerülni, mert azon felül, hogy komplex mezőgazdasági tevékenységet kell végeznie a gazdaságnak, még jelentős kormányzati kapcsolattal is rendelkeznie kell a gazdaság vezetőjének. Amennyiben viszont sikeresen bekerül valaki a szűk elitbe, megnyílnak előtte az eddig zárt ajtók, és jelentős versenyelőnyre tehet szert.

A fő előnye pedig:

  • 50 évben állapították meg a mintagazdaságok által bérelt állami föld használati idejét, miközben a többi földhaszonbérlő legfeljebb 20 éves időtartamra köthet szerződést.

A földhasználati szerződést pedig az agrárminiszter köti meg az érintett mezőgazdasági mintagazdaságok vezetőivel.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az Agroprodukt eleve a korábbi állami gazdaságból jött létre, amelyet az első Orbán-kormány idején privatizáltak. Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató agráros cégbirodalmához 2017-ben került, a saját tőkéje 8,6 milliárd forint. A növénytermesztés mellett a telepein sertést és szarvasmarhát is tartanak. Jól megy a cégnek: 2021-ben 9,6 milliárd forintos forgalom mellett 111 millió forintos üzemi eredményt értek el.

Így már összesen három mintagazdaság tartozik Csányi Sándor agráros birodalmába, hiszen az Orbán-kormány korábban a Bólyi Zrt.-nek és a Dalmand Zrt.-nek is megadta ezt a státuszt. Legutóbb 2020-ban az Osvay családhoz köthető Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. lett mintagazdaság

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.