Andrzej Duda megvétózta a civilek iskolai tevékenységéről szóló oktatási törvény módosítását

oktatás
2022 december 15., 15:34

A lengyel elnök megvétózta az oktatási törvény módosításait, amelyek többek között a civil szervezetek iskolai tevékenységét érintették. A döntést maga Andrzej Duda jelentette be csütörtöki sajtóértekezletén.

Az államfő szerint a hosszú törvényhozói munka ellenére az említett törvény ügyében nem sikerült elérni a társadalmi konszenzust, számos tiltakozó levelet kapott. Az ukrajnai háborúra és a gazdasági helyzetre utalva azt mondta: nem kell fokozni a társadalmi feszültségeket.

A tervezet szerint a civil szervezetek iskolai foglalkozásait a szülői tanács véleményezte volna a szülők körében lefolytatott konzultációt követően. Emellett a szülők írásbeli jóváhagyása lett volna szükséges ahhoz, hogy kiskorú diák ilyen foglalkozásokon részt vehessen.Az engedélyezésről végső soron a tanfelügyelő döntött volna, akinek az iskolaigazgatótól a foglalkozások időpontja előtt legalább két hónappal részletes információkat kellett volna kapnia azok tartalmáról.

Duda felidézte: a törvénymódosítást november elején hagyta jóvá az alsóház, november végén elutasította az ellenzéki többségű felsőház. Az elutasító határozatot viszont december 1-én az alsóház szavazta le, majd ezt követően az államfőhöz továbbította a megszavazott jogszabályt.

A lengyel elnök már márciusban megvétózott egy hasonló törvényt. Az ukrajnai háború február 24-i kitörését követő légkörben Andrzej Duda szintén a belpolitikai egység szükségére hivatkozott, és egyúttal kilátásba helyezte a téma későbbi megvitatását. Utóbb, júliusban benyújtotta saját, a parlament által végül jóváhagyott csomag részét képező tervezetét.

Csütörtöki sajtóértekezletén Duda megjegyezte: az ő tervezetében található egyes megoldások kimaradtak a véglegesen megszavazott csomagból. A jogszabály ellenzéki politikusok szerint túlságosan bővítette volna a megyei tanfelügyelők szerepét. Egyes társadalmi és pedagógusi szervezetek a törvény egyéb, így például a házi oktatásról szóló előírásait is bírálták.

A magyar kormány a civil szervezetek iskolákban való megjelenését sokkal egyszerűbben korlátozta: a homofób törvénybe foglalva betiltott az összes foglalkozást, és azóta sem adott ki listát arról, hogy mely civil szervezetek mehetnek be az iskolákba. (MTI)