Betiltanák a TikTokot az amerikai kormány tulajdonában lévő eszközökön

külföld
2022 december 15., 06:12

Az amerikai szenátus szerdán késő este elfogadta azt a törvényjavaslatot, ami megtiltja a szövetségi alkalmazottaknak a kínai tulajdonú TikTok videómegosztó alkalmazás használatát a kormányzati eszközökön.

A törvényjavaslatot még az amerikai képviselőháznak is meg kéne szavaznia a jelenlegi kongresszusi ülésszak vége előtt, vagyis még a jövő héten, mielőtt Joe Biden elnökhöz kerülhet jóváhagyásra.

photo_camera Illusztráció: Ali Balikci/Anadolu Agency via AFP

Az új törvényjavaslat a kínai vállalatokkal szembeni szigorítás következő lépése. Nemzetbiztonsági szempontból félő, hogy Peking amerikaiak elleni kémkedésre használhatja az alkalmazásokat.

A héten Észak-Dakota és Iowa is csatlakozott azon államokhoz, amik a ByteDance tulajdonában lévő TikTok-ot betiltották az állami tulajdonú eszközökön. Texas, Maryland és Dél-Dakota is hasonló intézkedéseket vezetett be korábban.

Számos szövetségi ügynökség, köztük a védelmi, a belbiztonsági és az állami minisztérium már most is tiltja a TikTokot a kormányzati tulajdonú eszközökön. „A TikTok komoly biztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára, és nincs helye kormányzati eszközökön” - mondta korábban Josh Hawley republikánus szenátor, a javaslat benyújtója.

A TikTok szerint az aggodalmakat nagyrészt a félretájékoztatás táplálja. Azt mondták, hogy szívesen találkoznak a politikai döntéshozókkal, hogy megvitassák a vállalat gyakorlatát.

photo_camera Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP

„Csalódottak vagyunk, hogy ilyen sok állam a TikTokkal kapcsolatos megalapozatlan tévhiteken alapuló szabályokat vezet be, amik semmit sem tesznek az Egyesült Államok nemzetbiztonságának előmozdítása érdekében” - közölte a vállalat szerdán.

Marco Rubio republikánus szenátor kedden kétpárti törvényt terjesztett elő a TikTok teljes betiltására az Egyesült Államokban. A jogszabály blokkolná a Kínában és Oroszországban működő, illetve Kína és Oroszország befolyása alatt álló közösségi médiavállalatok minden tranzakcióját, közölte Rubio.

Chris Wray, az FBI igazgatója múlt hónapban azt mondta, hogy a TikTok amerikai tevékenysége nemzetbiztonsági aggályokat vet fel.

2020-ban Donald Trump akkori elnök megpróbálta megakadályozni, hogy új felhasználók letölthessék a TikTokot. Ezenkívül további tranzakciókat is betiltott volna, amik hatékonyan blokkolták volna az alkalmazás használatát az Egyesült Államokban, de a bíróságokon nem neki adtak igazat.

Az Egyesült Államok kormányának külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottsága (CFIUS) 2020-ban felszólította a ByteDance-t, hogy váljon meg a TikToktól, de a cég ezt nem tette meg. A CFIUS és a TikTok hónapok óta tárgyal a több mint 100 millió felhasználó adatainak védelmét szolgáló nemzetbiztonsági megállapodásról, de úgy tűnik, az év vége előtt nem születik megállapodás. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.