Matolcsy Ádám Baráti Köre sejlik fel egy New York-i luxusapartman megvásárlása mögött

ingatlan
2022 december 15., 05:06
comments 128
  • New York egyik vadonatúj luxusingatlanának új tulajdonosa lett nyáron.
  • A vevő egy magyar cég.
  • Az amerikai iratokban megtalálható részletek alapján Matolcsy Ádám Baráti Köre sejlik fel a háttérben.

A Crown Building Manhattan egyik ikonikus épülete. Nemrég befejeződött felújítása után New York legdrágább szállodája található benne. Nemcsak bérelni, vásárolni is lehet luxusapartmanokat az épületben. A legfényűzőbb a fellelhető papírok alapján magyar kézbe került: 14 milliárd forintért. A felbukkanó szereplők Matolcsy Ádám Baráti Köréhez köthetők.

A növekvő infláció, az emelkedő kamatlábak és a gazdaság lassulása ellenére a New York-i ingatlanpiac köszöni, jól tartja magát. Különösen igaz ez a luxusingatlanok piacára, ahol már tavaly is a pandémia előtti árakon vagy jóval fölötte keltek el az ingatlanok. Erre a piacra lépett be egy New Yorkban is figyelemreméltónak számító vásárlással egy rejtélyes magyar vevő.

A Realdeal online ingatlanmagazin számolt be júliusban arról, hogy egy tengerentúli vásárló 34,8 millió dollárt (14 milliárd forintot) fizetett egy 350 négyzetméteres luxusapartmanért az Aman New Yorkban.

A Manhattanben, az 5. sugárút és az 57. utca sarkán található ikonikus épület az aranykor pompáját és a sugárút időtlen eleganciáját, kifinomultságát és dinamizmusát ötvözi. Az 1921-ben elkészült, Art Deco stílusú épület eredetileg Hecksker Buildingként lett anyakönyvezve, kiskereskedelmi és irodaházként funkcionált, sokáig a legdrágább irodaháznak számított az USA-ban. Nevét 1983-ban változtatták esti „koronaszerű” díszkivilágítása után Crownra.

photo_camera Fotó: Aman Resort

2015-ben Michael Shvo és társa, az orosz származású milliárdos, Vladislav Doronin rekordáron, 475 millió dollárért vette meg az épület 4. emelettől a 26. emeletig tartó részét, hogy ott luxusapartmanokat és 6 csillagos szállodát alakítsanak ki, Aman Resorts márkanév alatt.

A projekt teljes költsége elérte az 1,4 milliárd dollárt, ebből 83 szállodai szobát és 22 lakást alakítottak ki.

Az augusztus elején megnyíló hotel azonnal New York legdrágábbja lett, a legolcsóbb szobáért 3567 dollárt (közel 1,5 millió forintot) kell fizetni éjszakánként, ebben az árban a reggeli nincs benne. Hétvégénként mindez még drágább, 4200 és 5500 dollár (1,7-2,2 millió forint) között mozog a napi tarifa.

A városnak ez a Central Parktól délre eső része a Billionaires Row. A milliárdosokra utaló elnevezés a sajtótól származik, ultraluxus ingatlanok sora található itt. Az 57. utca e részén az apartmanok eladási árai újabb és újabb rekordokat döntenek. Az Amantól egy utca választja el a Trump Towert, a Central Park alig 150-200 méter. A sarkon Louis Vuitton-, Gucci-, Tiffany-, Bulgari-üzletek.

A felújított Aman minden lakosztálya lélegzetelállító lett, de a 18. emeleti, 18A-ként nyilvántartott lakás olyan egyedi kialakítású, amelyhez hasonlót New Yorkban is nehezen találni. Magát a projektet is leginkább erről az apartmanról készített látványtervekkel reklámozták.

A 348 négyzetméteres, három hálószobás, három fürdőszobás lakás bejárása igazi kaland. Egyedi tervezésű olajozott diófa dupla ajtókon át léphetünk be az apartmanba, rögtön balra egy gardróbszoba van külön vécével, majd egy rövid folyosó után jobbra fordulva egy hatalmas, konyhával egybenyitott étkezőbe toppanunk be. Már innen pazar a kilátás, de talán még jobb a szomszédos nappaliból.

photo_camera Fotó: Aman Resort

A legjobb panoráma arról a 100 négyzetméteres teraszról nyílik, ahová a padlótól a mennyezetig érő üvegajtók elhúzásával léphetünk ki, akár az étkezőből, akár a nappaliból. A 12 méter hosszú fűtött medencével ez a lakás legpazarabb része, ahonnan lélegzetelállító a kilátás a Central Parkra és az Upper East Side-ra.

New Yorkban nem ritkák a közös használatú tetőtéri medencék, de egy ekkora privát használatú itt is különlegesnek számít.

photo_camera Fotó: Aman Resort

Van intimebb luxus is. A három közül a legnagyobb hálószoba – nevezzük akár királyinak – mellé jár saját gardrób, mellette van egy külön fürdőszoba is, amiből privát terasz nyílik, jacuzzival.

photo_camera Fotó: Aman Resort

A közepes hálónak is van saját fürdője, gardróbbal, de a legkisebb már-már szegényes: nincs külön helyiség a ruháknak, és a hozzá tartozó fürdőben a vécé nincs elkülönítve. Puritán megoldás.

photo_camera Fotó: Aman Resort

Akad külön házimoziszoba is, innen nyílik az otthoni mosoda.

Hogy milyen szolgáltatásokat élvezhet az újdonsült tulajdonos?

Tagsági az Aman New York Exclusive Members Clubban. Ide amúgy 200 000 dollár (80 millió magyar forint) az egyszeri tagsági díj, és 15 000 dollár (6 milló forint) az éves tagdíj. Van két étterem is az Amanban, egy japán (Nama) és egy olasz (Arva) a 14. emeleten. Emellett van jazzklub és bejárás a 2300 négyzetméteres, háromszintes Aman Spához, ami csak a lakók és szállóvendégek számára elérhető.

Mindennek meg is kérték az árát. Hogy mennyire, azt jelzi, hogy nem indult a 18. emeleti luxuslakásért öldöklő árverseny, a New York állam főügyészéhez benyújtott iratok szerint a rezidencia a kínálati áron kelt el.

A magyar vevő

Bár a lakást megvásárló céget az Egyesült Államokban jegyezték be, valójában magyar a vevő.

Az ingatlant megvásárló MN A18 LLC-t 2021. április 27-én jegyezték be odaát. Egyértelműen erre a projektre hozhatták létre, a névben az MN és az A18 egyszerre utal az Aman márkanévre és a 18. emeleti apartmanra is. A céget a nyilvánosság számára ismeretlen R. E. jegyeztette be tavaly tavasszal.

A fellelhető hivatalos iratok szerint az adásvételi szerződést 2022. június 30-án L. T. írta alá. Ugyanúgy ismeretlen figura a közvélemény előtt.

A szerződésben szerepel egy budapesti cím: a Lövőház utca 39. Ez egy irodaház címe, egyik fele a Lövőház utcára, a másik a Millenárisra néz.

De hogyan függ össze a Lövőház utca 39., az amerikai cég alapítója és a szerződés aláírója? Nem is annyira nehéz összekötni őket, a megoldás: a Matolcsy Ádám Baráti Kör.

link Forrás

A cégalapító

Nagyon nehéz kitérők nélkül haladni ebben a történetben, nem is fog sikerülni. A végén viszont egy olyan cégháló rajzolódik fel, ami sokkal kuszább a New York-i luxuslakosztály alaprajzánál, és szinte minden szálába beleszövődik a Magyar Nemzeti Bank és a jegybankelnök fiának haveri társasága.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.