Elárverezik a parlamenti jegyzőkönyvet, ami akkor készült, amikor Új-Zéland miniszterelnöke azt mormogta maga elé: „arrogáns pöcs”

külföld
2022 december 16., 06:23

Az érintettek javaslatára kalapács alá került Új-Zélandon az a parlamenti jegyzőkönyv, melyben rögzítették, ahogy a miniszterelnök bekapcsolva hagyott mikrofonnál inzultálta riválisát. A befolyt összegből a prosztatarák elleni harcot támogatják - közölték sajtóforrások pénteken.

Jacinda Ardern kormányfő az ülésen azután feledkezett meg magáról, miután David Seymour, a liberális-konzervatív ACT párt vezetője mintegy hét percen keresztül bombázta kérdésekkel a kormánya teljesítményéről a parlamentben.
Ardern, amikor válaszadás után leült, helyetteséhez fordult, és azt mondta: „micsoda arrogáns pöcs”. A megjegyzés a parlamenti közvetítésben alig volt hallható, viszont a miniszterelnök asztali mikrofonja felvette.

A miniszterelnök később sms-ben kért elnézést az ellenzéki politikustól, aki ezt el is fogadta, és boldog karácsonyt kívánt. „Végső soron nem a világvége” - mondta, de hozzátette, hogy valójában az inflációért aggódó új-zélandiaktól kellene bocsánatot kérni.

„Kiállunk a pöcsökért mindenhol!" - kommentálta Seymour az incidenst követő karácsonyi ünnepségen Ardernnel készült fotót, melyben a két politikus láthatóan barátságos hangulatban, a mindkettejük által aláírt jegyzőkönyvvel a kezében pózol. Hozzátette, hogy az árverés és a befolyt összeg hasznosítása az ő ötlete volt, „de a miniszterelnököt nem kellett sokáig győzködni”.
„Remélem, sok pénz gyűlik össze, noha ez kissé szokatlan módja (a pénzgyűjtésnek), de jó ügyet szolgál” - mondta Seymour.
A december 22-én befejeződő árverés pénteken 45 500 új-zélandi dolláron (11 millió forint) állt.

(MTI/AFP)

Kiemelt videóink