Felfüggesztették több újságíró Twitter-fiókját, miután Elon Muskról írtak

Média
2022 december 16., 06:13

A CNN, a Washington Post és a New York Times több munkatársát is kitiltották a Twitterről vagy felfüggesztették fiókjukat, közvetlenül azután, hogy írtak a Twitter új tulajdonosáról.

Elon Musk a Twitteren számolt be arról egy sornyi posztban, hogy szerinte az újságírók „merényletkoordinátákat” tettek közzé tartózkodási helyéről, és azt írta, valós idejű tartózkodási helyének megosztása tilos a Twitteren.

A CNN, a Washington Post, a Mashable és a New York Times tech-újságíróinak Twitter-fiókjait csütörtök este függesztették fel. Mindegyikük nemrég írt arról, hogy Musk felfüggesztett egy Twitter-fiókot, amely nyilvánosan elérhető adatokat osztott meg Musk magánrepülőgépének mozgásáról. A cikkekben arról írtak, hogy Musk annak ellenére, hogy bevallása szerint elkötelezett a szólásszabadság mellett, letiltott egy olyan fiókot, ami neki nem tetszett.

Ryan Mac, a New York Times tech-újságírója új Twitter-fiókot hozott létre, és azon írt arról, hogy „semmilyen figyelmeztetést” nem kapott fiókja felfüggesztése előtt, de később sem kapott magyarázatot, hogy miért függesztették fel fiókját „véglegesen”.

Miután a CNN újságíróját is kirakták Twitterről, a CNN közleményt adott ki, melyben azt írták, „a Twitter egyre növekvő instabilitása és változékonysága aggodalomra ad okot mindenkinek, aki a platformot használja”.

„Musk úgy tűnik, egyszerűen csak törli azokat a fiókokat, amelyek nem tetszenek neki” – mondta Donie O'Sullivan, az egyik érintett újságíró a CNN műsorvezetőjének, Anderson Coopernek.

Csütörtökön este Musk Twitteren közölte: „Egész nap kritizálni engem teljesen oké, de a valós idejű tartózkodási helyem doxxingolása és a családom veszélyeztetése már nem”.

Musk azt már nem fejtette ki, hogy a Twitterről kirakott újságírók szerinte milyen módon osztották meg „pontos, valós idejű tartózkodási helyét”. A cikkek ugyanis, amelyeket írtak, és amelyek után kirakták őket a Twitterről, nem tartalmaztak semmilyen információt Musk valós idejű tartózkodási helyéről vagy bármelyik családtagjának tartózkodási helyéről.

Musk csak annyit mondott végül: „Ha doxxolsz, felfüggesztik a fiókodat. Ennyi a történet.” (Guardian)