Rosszul mentek idén a kivégzések Amerikában

külföld
2022 december 16., 06:17

Hét alkalommal ment félre valami kivégzés közben 2022-ben az Egyesült Államokban. Összesen 18 halálraítéltet végeztek ki idén az országban, ami nagyon alacsony szám, az elmúlt 30 évben ez mindig magasabb volt. Viszont elég világos jelzések érkeznek arra, hogy a közvélemény egyre kevésbé támogatja a büntetés ezen formáját - írja a Washington Post.

A halálbüntetéssel kapcsolatos adatokat nyomon követő, nonprofit Halálbüntetési Információs Központ (DPIC) pénteken közzétett év végi jelentéséből kiderül az is, hogy
idén összesen 22 alkalommal hoztak halálos ítéletet, ami minden idők legalacsonyabb száma. A közvélemény-kutatások azt is kimutatták, hogy a halálbüntetés támogatottsága az 1990-es évek közepén elért csúcsról idén 55 százalékra csökkent, ami egy százalékponttal haladja meg a tavalyi, 50 éves mélypontot.

Abban, hogy csökkent a halálbüntetés támogatottsága, szerepe lehet annak is, hogy mostanában sok nagy nyilvánosságot kapott eset történt, amikor a kivégzés során valami rosszul sült el. Robert Dunham, a DPIC ügyvezető igazgatója szerint idén az összes végrehajtott kivégzés 35 százalékát elrontották. Dunham szerint a szabálytalanul végrehajtott kivégzések során nem az injekciókkal volt a baj, hanem a börtön személyzete hibázott.

„Az idei évet nevezhetjük az elfuserált kivégzések évének, mert nagyon sok kivégzést rosszul hajtottak végre - és még több olyan kivégzés van, ami sosem történt meg, mert rosszul készültek fel rá” - mondta Dunham a jelentés közzététele előtt.

A DPIC 2022-ben összesen hét kivégzést minősített elrontottnak, többek között olyan kivégzéseket, amelyeknél a büntetés-végrehajtási személyzetnek 15 percnél tovább tartott az infúzió beállítása, vagy ahol a fogvatartottnak sebészi „vágást” kellett végeznie az ágyéki vagy nyaki ütőerén, hogy feltárják a vénáját.

A halálbüntetés 27 államban van érvényben, de idén csak hatban alkalmazták, ami Dunham szerint arra utal, hogy néhány államban csak bizonyos megyékben hoznak halálos ítéleteket és hajtanak végre kivégzéseket. Idén az összes kivégzés több mint felét két államban végezték: Oklahomában és Texasban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.