Betiltottak hat tévét Moldovában, mert nem megfelelően tájékoztatak a háborúról

külföld
2022 december 17., 17:59

Ideiglenesen betiltanak hat tévécsatornát a moldovai hatóságok, mert „téves információkat” sugároztak az országról és az orosz-ukrán háborúról. A csatornák, amiknek egy része orosz nyelven sugároz, Ilan Shorhoz, a politikus-üzletemberhez tartoznak, aki 2019-ben Izraelbe menekült, miután a nyugatbarát Maia Sandut elnökké választották. Pár éve kiserült, hogy Moldova GDP-jének egynyolcadát Ilan Shor és segítői lopták el úgy, hogy egyszerűen saját bankjaikból átutalták saját cégeiknek, majd kimenekítették az országból.

A tiltás hétfőn kezdődik és a szükségállapot végéig marad érvényben, amit az orosz-ukrán háború kitörése miatt hirdettek ki. Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes annyit mondott az esetről, hogy Moldovát meg kell védeni a propagandától és a hazugságoktól.

Az orosz külügyminisztérium politikai cenzúrának minősítette a moldovai csatornák betiltását, amivel szerintük a volt szovjet köztársaság megsértette a média sokszínűségének elvét.

Moldova egyébként éppen most készül leválni az orosz gázról. Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes szombaton jelentette be, hogy a Moldovagaz állami gázszolgáltató még ebben a hónapban 100 millió köbméter gázt vásárol a hazai Energocomtól. De hogy az Energocom- ami ukrán és román tárolókban tartja a készleteit - honnan vezsi a gázt, az nem tudni. (Reuters)