Átmeneti megoldásnak szánták csak, világbajnokságot nyert Argentínával

világbajnokság
2022 december 18., 21:28

Lionel Scaloni finoman szóval sem nagy tapasztalatokkal lett az argentin válogatott szövetségi kapitánya 2018-ban. 2015-ben a mallorcai ifiknél kezdte az edzői pályát, aztán a Sevillánál Jorge Sampaoli segédedzője lett 2016-17-ben. Innen követte Sampaolit az argentin válogatotthoz is. Miután az argentinok számára kínos 2018-as világbajnokság után Sampaolit felállították, jobb híján addigi segédjét nevezték ki, de csak az év végéig szövetségi kapitánynak.

Miután nem igazán kapkodtak az argentin kispad után, Scaloni maradhatott. Eléggé bevált. 2019-ben bronzérmesek lett a Copa Americán, 2021-ben már győzelemre vezette csapatát a dél-amerikai tornán, 28 év után nyertek kupát az argentinok. Ezzel átszakadt valami Lionel Messiben és a csapattársaiban, hosszú veretlenségi sorozatot építettek fel a világbajnokságig, hogy aztán rögtön az első meccsen óriási meglepetésre kikapjanak Szaúd-Arábiától. Legutóbb 2010-ben fordult elő, hogy vereséggel induló csapat világbajnok legyen, akkor a spanyoloknak sikerült talpra állniuk.

Scaloni 44 éves, ő volt a torna legfiatalabb edzője.

2005-ben játékosként ott volt Messi debütálásán Magyarország ellen, amikor Messit kiállították.

link Forrás

A 2006-os világbajnokságon Scaloni ott volt, de csak egy meccsen kapott lehetőséget, Mexikó ellen, jobbhátvédként, akkor Messi csereként szállt be.

photo_camera Fenti sor, balról az első Messi, középen Scaloni Fotó: DANIEL GARCIA/AFP

A mostani 11-es párbaj megnyerése után zokogott.

link Forrás

Eddig mindössze két edző volt, aki Copa Americát és világbajnokságot is tudott nyerni. Mario Zagallo 1970-bn vébét, 1997-ben Copát, Carlos Alberto Parreira 1994-ben vébét, 2004-ben Copát nyert. De Scaloni az első, aki a Copa aktuális bajnokaként világbajnokságot is nyert.

Egy érdekesség: amikor Lionel Messi bejelentette 2016-ban a Chile ellen elveszített Copa America döntő után, hogy visszavonul a válogatottól, Scaloni arra kérte, hogy maradjon. Hat évvel később világbajnokságot nyertek együtt.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.