Késleltetik a mentális betegek eutanáziáját biztosító törvény bevezetését Kanadában

külföld
2022 december 18., 17:04

Kanada késlelteti azt a törvényt, amely mentális betegnek tenné lehetővé az eutanáziát, mert egyes klinikusok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az egészségügyi rendszer nincs felkészülve a bonyolult esetek kezelésére.

A tervek szerint Kanada 2023 márciusában kerülne be azon kevés országok közé, akik mentális betegségben szenvedőknek is engedélyezik az orvosi eutanáziát. De csütörtökön David Lametti igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a kormány megpróbálja késleltetni az eutanázia kiterjesztését, miután országszerte bírálták a pszichiáterek és orvosok a törvénytervezetet.

Kanada 2016-ban legalizálta az eutanáziát, de csak azok számára, akik halálos betegségben szenvedtek. Egy 2019-es bírósági döntés értelmében azonban a törvényt azokra is ki kellett terjeszteni, akik esetében nem feltétlen látható előre a betegség kimenetele. A kanadai parlament ennek ellenére két évre betiltotta a mentális betegek eutanáziáját, hogy kutatásokat végezhessenek ezzel kapcsolatban, amelynek határideje most jár le 2023 márciusában.

Azonban aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a jelenleg szabályozás túl nagy mozgásteret ad az orvosoknak, és sokak szerint az egészségügyi rendszer sincs megfelelően felkészülve arra, hogy mentális betegséggel küzdőknek biztosítsanak eutanáziát. (Guardian)