A rezsiemelés óta láthatóan csökkent a magyar gázfogyasztás

energia
2022 december 19., 10:56
comments 10

Az európai átlagnál hónapokkal később, de a rezsiemelés környékén végül Magyarországon is megindult az alkalmazkodás az új energiapiaci helyzethez, írja a G7 elemzésében. Az elmúlt három hónapban több mint 600 millió köbméter gázt takarítottunk meg.

Tűz
photo_camera Fotó: FREDERIC SCHEIBER/Hans Lucas via AFP

Míg európai szinten az év eleje óta egyre gyorsabban csökkent a gázfogyasztás, Magyarországon csak később kezdtük el visszafogni magunkat. A G7 adatai alapján január-februárban csak minimálisan csökkent a gázfogyasztás, március-áprilisban még nőtt is. A portál szerint ennek egyik magyarázata, hogy itthon az év első felében még nem szembesültünk az energiaárak emelkedésével, miközben az európai háztartások már tavasszal többet fizettek az áramért, mint egy évvel korábban - átlagosan 45 százalékkal -, a földgáz ára pedig közel megduplázódott.

Míg a választási kampány egyik tartóoszlopa volt a rezsicsökkentés megtartása, nyárra már látni lehetett, hogy muszáj lesz megemelni az árat. A rezsicsökkentés részleges eltörlésével pedig elkezdett visszaesni a fogyasztás. Augusztusban már láthatóan elszakadtunk a korábbi trendektől, de a G7 szerint e mögött még csak az ipari fogyasztók alkalmazkodása állt.

Az őszi-téli időszakra azonban változott a helyzet: míg a tényleges fogyasztás eddig minden évben valamivel fölötte volt a(z időjárás alapján is) becsült értéknek, idén ez megfordult. Azaz az elmúlt hónapokban láthatóan kevesebb gázt használunk, mint amennyit a hőmérséklet az előző néhány éves tendenciák alapján indokolna.

Naponta 7 millió köbméterrel kevesebb gáz fogyott, mint az várható lett volna, tehát szeptember és december közepe között több mint 600 millió köbméter gázt spóroltunk meg. Ez közel 25 százalékos fogyasztáscsökkenés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.