Ferenc pápa már megírta a lemondólevelét arra az esetre, ha munkaképtelenné válna

vallás
2022 december 19., 07:28

„Aláírtam, és azt mondtam: «Ha egészségügyi okokból vagy bármi más miatt képtelenné válnék [a munkavégzésre], itt a lemondásom»” - mondta Ferenc pápa 86. születésnapjának másnapján egy interjúban. A pápa 2021-ben vastagbélműtéten esett át, május óta kerekesszéket használ.

Ferenc pápa kerekesszékben.
photo_camera Ferenc pápa kerekesszékben. Fotó: MASSIMO VALICCHIA/NurPhoto via AFP

Nem Ferenc lenne az első pápa, aki felvetette a visszavonulás lehetőségét. Az 1978-ban elhunyt VI. Szent Pál pápa is írt ilyen levelet, és Szent János Pál pápa is hasonlóan rendelkezett.

A pápa azt mondta, megválasztása után átadta a levelet az alatta legmagasabb tisztviselői pozícióban - 2013-ig - szolgáló Tarcisio Bertone bíborosnak. Ferenc azt mondta feltételezi, hogy Bertone bíboros átadta a levelet utódjának.

A 86 éves Ferenc pápa többször is elmondta már, hogy visszalép, ha nem tudja ellátni feladatait, ennek ellenére továbbra is kemény napirendet tart. A tervek szerint januárban és februárban hatnapos utazást tesz a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Dél-Szudánba. (WSJ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.