Történelmi megállapodás született a biológiai sokféleség csökkenésének 2030-ig történő megállításáról

klímavédelem
2022 december 19., 10:43

Több mint 200 ország – az Egyesült Államok és a Vatikán kivételével – írta alá vasárnap Montrealban a Kanada és Kína által közösen rendezett biodiverzitásról szóló Cop15 konferencián azt a megállapodást, melynek célja, hogy az emberiség az évszázad közepére harmóniában éljen a természettel.

A több mint hét órán át tartó rendkívüli plenáris ülés után végül hajnalban született megállapodás.

photo_camera Fotó: LARS HAGBERG/AFP

A Guardian azt írja, a megállapodás megvalósulása jelentős változásokhoz vezethet. A célok között szerepel, hogy az évtized végére megvédjék a bolygó 30 százalékát a természet számára, tervben van egy 500 milliárd dollár értékű, a környezetkárosítás elleni támogatás, illetve az, hogy helyreállítsák a bolygó szárazföldi, belvízi, part menti és tengeri ökoszisztémáinak 30 százalékát. A tárgyaláson részt vevő kormányok sürgős intézkedésekben állapodtak meg a veszélyeztetett fajok ember okozta kihalásának megállítása érdekében.

A megállapodás azután született meg, hogy tudományos figyelmeztetések szerint az ember okozza a Föld hatodik tömeges kihalását, amely a dinoszauruszok kora óta a legnagyobb fajpusztulás.

„Hat hónappal ezelőtt még azt sem tudtuk, hogy egyáltalán meg tudjuk-e tartani ezt a konferenciát, azt pedig még kevésbé tudtuk, hogy el tudjuk-e fogadni ezt a történelmi megállapodást. Ez csak a ma este jelen lévő országok együttműködésének köszönhetően vált lehetővé” – mondta a kanadai Steven Guilbeault, a környezetvédelmi aktivistából lett miniszter.

Az elmúlt évtizedekben a kormányok nem teljesítették a természetvédelemmel kapcsolatban kitűzött céljaikat. Ezen a mostani megállapodással igyekeznek változtatni.

Úgy döntöttek, egy új alapot hoznak létre az ENSZ fő biodiverzitás-finanszírozási mechanizmusán belül. Emellett a gazdag országok megállapodtak abban, hogy az évtized végéig 30 milliárd dollárnyi támogatást nyújtanak a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására. (Guardian)