Az orosz hatalom az ország leghosszabb ideje működő emberi jogi szervezetének felszámolására készül

külföld
2022 december 20., 16:15
comments 1

Az orosz Igazságügyi Minisztérium felszámolási eljárást kezdeményezett a moszkvai városi bíróságnál a Moszkvai Helsinki Csoport (MHCS), Oroszország leghosszabb ideje működő emberi jogi szervezete ellen. Az információt a bíróság megerősítette az Interfaxnak.

photo_camera Ljudmila Alekszejeva, a Moszkvai Helsinki Csoport elnöke, a Kreml emberi jogi tanácsának tagja „Ellenzem a szadisták törvényét” feliratú plakátot tart, miközben az orosz civil szervezetekről szóló törvény ellen tüntet az Állami Duma épülete előtt Moszkvában, 2015. május 29-én Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

A Moszkvai Helsinki Csoport a legrégebbi orosz emberi jogi szervezet, 1976-ban alapították. Egyik társalapítója a jól ismert aktivista, Ljudmila Alekszejeva volt, ő elnökölte a csoportot 1996-tól 2018-ban bekövetkezett haláláig.

2012-ben, a külföldi ügynökökről szóló orosz törvény elfogadása után az MHCS lemondott a határon túli támogatásokról.

Jeva Merkacsova, az orosz elnöki emberi jogi tanács tagja az Interfaxnak elmondta, az eljárást formális okokból kezdeményezték, azzal az indokkal, hogy a csoport moszkvai regionális szervezetként állítólag részt vett más körzetekben tartott rendezvényeken, amit papíron nem tehetett volna meg.

A történtekről a csoport honlapja is beszámolt. E szerint az illetékes Igazságügyi Minisztérium a közhasznú egyesületekről szóló szövetségi törvény megsértésére, az MHCS régión kívül folytatott tevékenységére és a szervezet soron kívüli ellenőrzése során benyújtott dokumentumok hiányosságaira való hivatkozással indokolta a kereset benyújtását. A tárca szerint a szervezet alapszabálya sem felel meg a hatályos követelményeknek.

A minisztérium a jogsértéseket súlyosnak és törvényes úton nem helyrehozhatónak ítélte, ezért szükségesnek tartja az MHCS felszámolását, illetve oroszországi tevékenységének betiltását, írják a szervezet honlapján.

A Moszkvai Helsinki Csoport azt tervezi, hogy megtámadja a felszámolásáról szóló döntést, erről beszélt Vjacseszlav Bahmin társelnök a Podjom című újságnak.

„Kétségtelen, hogy minden jogi eszközt felhasználunk majd a jövőbeni bírósági döntések megtámadására, de nincs sok reményünk. Úgy véljük, a jogsértések korrigálhatók, és nem elegendőek ahhoz, hogy visszafordíthatatlan döntést hozzanak rólunk” – mondta.

(via Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.