Az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb olajvállalata bevásárolja magát az OMV-be

gazdaság
2022 december 21., 15:55

Az Egyesült Arab Emírségek tulajdonában lévő Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) 24,9 százalékos részesedést vásárol az osztrák olaj- és gázipari OMV-csoportban - írja a Reuters.

Az OMV egynegyede már eddig is az Emírségek tulajdonában volt, a Mubadala nevű állami vagyonalap részesedését vásárolja meg most az olajcég. Az üzletet még engedélyeznie kell a hatóságoknak. A Mubadala részesedése az OMV-ben nagyjából 4,1 milliárd dollárt ér.

photo_camera Mohamed bin Zayed al-Nahyan sejk, az Egyesült Arab Emírségek elnöke az ADNOC központjában. Fotó: HAMAD AL-KAABI/AFP

Az OMV részvényeinek legnagyobb tulajdonosa továbbra is az osztrák állam holding vállalata, az Österreichische Beteiligungs AG, amely a részvények 31,5 százalékát birtokolja. Az osztrák cég viszont most bejelentette, hogy hosszútávú stratégiai megállapodást köt Abu Dzabi olajvállalatával.

Az ADNOC a múlt hónapban bejelentette, hogy 2023 és 2027 között 150 milliárd dollárt akar a növekedési stratégiájára költeni, amelynek része az európai terjeszkedés is. A céget különösen az érdekli, hogy nagyobb szerepet kaphasson az európai földgázpiacon, amelyről a háború kezdete óta Oroszország kiszorult/kiszorította magát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.