Lopott autóval járt a román digitalizációs hatóság vezetője

külföld
2022 december 21., 17:28
comments 1

Lefoglalta a moldovai rendőrség a román digitalizációs hatóság (ADR) elnökének szolgálati autóját arra hivatkozva, hogy a jármű lopottként szerepel a nemzetközi nyilvántartásokban - írja a román sajtó alapján az MTI. Dragos-Cristian Vlad a román távközlési miniszter delegációjának tagjaként utazott a szomszédos országba, ám

a határátkeléskor a moldovai rendőrök jelezték, hogy autóját az olasz hatóságok körözik. Az intézményvezetőt továbbengedték, de a hivatalos tárgyalások végeztével a chisinaui román konzulátus értesítette, hogy a gyanús járművet mégiscsak le kell adnia.

A valószínűleg lopott, többször is forgalomba írt autó már egy ideje szolgálja a román államot, a digitalizáció már a negyedik közintézmény, amely használja a kocsit. A korábbi tulajdonosától egy jogerős ítélet révén elkobzott autó 2017-ben került a román adóhatóság (ANAF) tulajdonába, amely ingyenes használatba adta a távközlési minisztériumnak. A kormány átszervezése után a jármű aztán a közlekedési és távközlési infrastruktúra minisztériumához, 2020-ban pedig a tárca alárendeltségében működő digitalizációs hatósághoz került.

A lopott autóval külföldön gyanúba keveredett román intézményvezető szerint az ilyen kínos eseteket az európai uniós országok különböző adatbázisainak összekapcsolásával lehetne megelőzni. Ennek a műszaki és jogszabályi feltételeit éppen a Vlad által vezetett ADR-nek kellene kidolgoznia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.