Napokon belül nyilvánosságra hozzák Donald Trump évekig titkolt adóbevallását

külföld
2022 december 21., 13:55
comments 2

A Donald Trump vagyonosodását vizsgáló képviselőházi bizottság kedden megszavazta, hogy nyilvánosságra kell hozni a volt elnök 2015 és 2021 közti adóbevallását, igaz, nem teljes egészében, hanem bizonyos részeit kitakarva. Richard Neal, a bizottság demokrata vezetője azt mondta, a szavazópolgárok napokon belül láthatják a dokumentumokat. A bizottság republikánus tagjai a nyilvánosságra hozatal ellen szavaztak, mondván, rossz precedenst teremt és veszélyes politikai fegyver válhat belőle.

Donald Trump
photo_camera Donald Trump Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A mindenkori amerikai elnököt nem kötelezi törvény az adóbevallás nyilvánossá tételére, ugyanakkor ezt évtizedek óta önként megtették. Nixon óta Trump volt az első, aki erre nem volt hajlandó, végül az amerikai legfelsőbb bíróság november végi döntésében kötelezte rá.

Trump éveken keresztül azt állította, veszteségesek a cégei, emiatt nagyon kevés adót kellett fizetnie. A képviselőház költségvetési bizottsága először 2019-ben próbált meg hozzájutni az akkor hivatalban lévő elnök adóbevallásához, majd 2021-ben újabb kérvényt adott be a 2015 és 2020 közötti iratokra, arra hivatkozva, hogy már nem hivatalban lévő elnökről van szó, akire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely állampolgárra. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.