Szigorúbb törvényeket követelnek a savas támadások áldozatai Indiában

külföld
2022 december 21., 07:23

Savtámadást túlélők százai követelnek szigorúbb törvényeket a vegyszerek árusítása ellen, miután a múlt héten két motoros férfi maró folyadékkal leöntött egy 17 éves lányt, aki iskolába tartott Delhiben - írja a Guardian.

A nyomozók szerint a fő támadó, egy 18 év alatti fiú az interneten vásárolta a savat. Az incidensről egy CCTV kamerával rögzített videót széles körben megosztották, és felháborodást váltott ki Indiában, ami új kampányhoz vezetett az online értékesítés leküzdésére.

Reshma Qureshi a kifutón
photo_camera Reshma Qureshi a kifutón Fotó: DOMINIQUE FAGET/AFP

Az indiai National Crime Records Bureau adatai szerint 2017 és 2021 között több mint 1000 savtámadási esetet jelentettek az országban. 2013-ban egy indiai legfelsőbb bírósági határozat megtiltotta a sav vény nélkül történő értékesítését a lakosság számára, az eladók pedig kötelesek minden eladásról nyilvántartást vezetni.

A legtöbb indiai támadás hátterében a visszautasítás áll. Ha egy nő nem akar összejönni egy férfival, akkor ez a bosszú bevett módja. A savas támadásokról korábban részletesen írt a feminfo, ahogy az indiai nők helyzetéről is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.